Kajak- és úszóaranyat adna át a magyaroknak Schmitt Pál

Kajak- és úszóaranyat adna át a magyaroknak Schmitt Pál

Hat-hét aranyéremre számít a magyar sportolóktól Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke a tokiói játékokon. A NOB tagja, volt államfő arra számít, hogy rendben lezajlik az olimpia.

Milyen tanácsokkal látná el a mostani olimpikonokat?

Érezzék át annak a szépségét, hogy olimpikonná váltak, amit azért kevesen mondhatnak el magukról. Emellett fogják fel, hogy olimpia négyévenként van, lehet, hogy sokuknak ez az egyetlen, amin részt vehetnek, ezért is hozzák a legjobb formájukat. Aztán, ahogy az esküben is szerepel, hogy tiszta eszközökkel készüljenek. Bízzanak az edzőjükben, bízzanak saját magukban, és akkor rendben lesz.

Milyen olimpiára számít?

Sok szempontból megnyirbált lesz: kevesebb vendég utazhat, korlátozzák a sportolók mozgását, amikor pedig végeztek, két nap múlva haza kell jönniük. Messze nem az a hangulatú olimpia lesz, mint volt korábban, de én örülök, hogy megtartják. Azért is jó, hogy Tokió kapta, mert állják a szavukat és minden nehézség ellenére megrendezik a játékokat. Ott is van komoly politikai ellenzék, amely demonstrál majd, de nagyszerű szervezők a japánok, elkötelezettek az olimpiai eszme mellett.

Milyen magyar szereplésben bízik?

Hírdetés

Azért nehéz meghatározni, mert sokszor egy századmásodpercen, egy benyúláson, egy tuson múlik a siker. Egy ilyen népes delegációból, ráadásul vannak erről sportágaink, én 6-7 aranyéremre számítok és ugyanennyi ezüstre és bronzra.

A vívók megismételhetik a riói sikereket?

Jó lenne! Ott vagyunk a világ élvonalában. Mondhatnám a női kardozókat, akik azóta csak feljebb léptek a világranglistán. Vannak fiatalok, régiek, ez jó kis ötvözet. A vívók mindig hozzák magukat. De ott vannak az úszók, a kajakozók, a három csapat, az öttusázó Marosi Ádám, népes cselgáncsdelegáció megy, a turbulens sportlövők is jól szerepelhetnek – sok minden benne van a levegőben. Drukkolok és szerintem sok örömet okoznak majd.

NOB-tagként milyen feladatai lesznek?

Korábban kell kiutaznom, mert háromnapos NOB-ülésünk lesz, két év után először személyesen. A NOB-tagoknak lehetőségük van érmeket átadni, arra jó előre be kell jelentkezni. Én biztosan egy kajak- és egy úszószámra bejelentkezem.

Vannak még szervezési bizonytalanságok?

Minden a biztonság körül forog, nagyon szigorúak lesznek már a beutazás pillanatától kezdve. Mindenkiről mindig tudni akarják, hogy hol van és mindennapos ellenőrzésekre kell számítani. A sportolók 90, az önkéntesek 100 százaléka be lesz oltva, szóval szerintem rendben lesz.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »