Második olvasatba került a törvényjavaslat, amivel a kormány az NGO-kat akarja megszorongatni

Két tűz közé szorulhatnak a felvidéki magyar civil szervezetek a kormány és a szivárványos NGO-k közti politikai harcban. A koalíció olyan törvényt küldött második olvasatba, amely felhatalmazná a belügyminisztert, hogy bármelyik nem kormányzati szervezet működését önkényesen beszüntesse.

A javaslat növelné a civil szervezetek adminisztrációs és bürokratikus terheit. Ráadásul, a külföldről 5000 eurónál nagyobb összeggel támogatott szervezetek esetében az adott NGO-nak fel kell tüntetnie, hogy „külföldről támogatott szervezet”.

Ez utóbbi feltétel pedig nem csak az EU, Nagy-Britannia, USA, Hollandia és más progresszív propagandát támogató országok által finanszírozott NGO-kra vonatkozna, hanem a felvidéki magyar kulturális és más szervezetekre is, amelyek Magyarországról kapnak jelentős összegeket.

Az a szervezet, amely elmulasztja „bevallani”, hogy külföldről finanszírozott NGO-nak minősül, javaslat jelenlegi formája szerint megszüntethető.

A leghangosabban egyelőre a progresszív szervezetek tiltakoznak, ami nem meglepő. A szivárványos NGO-k döntő része ugyanis politikai aktivistaként működik, beleszólnak a gazdaságpolitikába és a külpolitika irányvonalába, kormányellenes és háborúpárti tüntetéseket szerveznek.

Hírdetés

Az ellenzék természetesen tiltakozik, mert egyik legfontosabb előretolt arcvonalának gyengülése valósulna meg a javaslattal. ma ugyanis rengeteg olyan politikai nyilatkozatot vagy liberális elemzést olvashatunk, amelyek „függetlennek” beállított NGO-k szakértőire hivatkozva erősítenek rá a progresszív narratívákra és a kormányellenes kijelentésekre. Ez pedig a liberális dominanciájú szlovák sajtóval együtt komoly politikai fegyverténynek minősül.

Tény, hogy a javaslat azon része, amely a belügyminisztérium hatáskörébe helyezi az NGO-k megszüntetésének jogát, aggályos lehet. Nincs ugyanis indokláshoz kötve a megszüntetésről szóló döntés, és a szervezetek joggal tiltakoznak az ellen, hogy ne védhessék meg álláspontjukat adott esetben a bíróság előtt.

Emlékeztetőül, a jelenlegi kormánykoalíció pártjai is tiltakoztak az ellen, hogy a Heger-kormány felhatalmazta a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy a SIS javasláta, fellebbezés lehetősége nélkül blokkoljon weboldalakat. Az intézkedésnek jellemzően a kormányellenes alternatív hírportálok estek áldozatul.

Az elmúlt évek eseményei azonban bizonyítják, hogy a kormány okkal fejt ki nyomást az NGO-kra, amelyek közül rengeteg szervezet az elmúlt években a külföldi érdekek meghosszabbított kezeiként működtek. Nem véletlenül utazott Pozsonyba Věra Jourová uniós biztos, hogy a törvény ellen tiltakozzon Robert Fico (Smer) kormányfőnél. Jourová szerint a törvény sérti az uniós jogot, ez azonban a szlovák kormánykoalíció, bár tudomásul veszi, de figyelmen kívül hagyja.

A progresszív PS és a szintén Brüsszel-párti KDH a törvény visszahívására szólította a fel a kormányt, ám erre aligha fog sor kerülni. A koalíció határozottan próbálja felborítani a progresszív erőfölényt a mediális térben (RTVS-törvény) és az NGO-k területén. Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter pedig több interjújában arról beszélt, hogy meg kell erősíteni az alternatív médiákat.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »