Kaczynski: jelenlegi formájában megszüntetik a fegyelmi kamarát

Kaczynski: jelenlegi formájában megszüntetik a fegyelmi kamarát

Lengyelország megszünteti az igazságszolgáltatás reformja keretében létrehozott fegyelmi kamarát jelenlegi formájában, ily módon tárgytalanná válik az Európai Bizottsággal zajló vita – jelentette be Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke.

A PiS elnöke a PAP hírügynökségnek adott, szombaton közzétett interjúban mindazonáltal kitartott amellett, hogy

az Európai Unió Bíróságának (EUB) a kamara ügyében hozott ítélete túllép az uniós szerződések kompetenciáján, és kiterjeszti az uniós bíróságok hatáskörét.

Kaczynski elmondta, hogy az Anna Dalkowska igazságügyi miniszterhelyettes által kidolgozott reform még az EUB ítélete előtt előirányozta a fegyelmi kamara megszüntetését, a nemzetbiztonsági bizottság már néhány hónapja megtárgyalta, és pozitív véleményt adott róla.

Megszüntetjük a fegyelmi kamarát abban a formában, amelyben ma létezik, és ily módon tárgytalanná válik a vita

Hírdetés

– szögezte le a PiS elnöke. Bejelentette, hogy

a kamarára vonatkozó első javaslatok szeptemberben várhatók, és ezek kormánytervezetek lesznek. A kamarát nem fogják teljesen felszámolni, csak más formában fog működni a jövőben, egy egészen más szerv lesz

– hangsúlyozta Kaczynski.

Nem az uniós bíróság ítélete miatt akarjuk megreformálni a kamarát, hanem egyszerűen azért, mert nem teljesíti a feladatait. A törvény előtt mindenki egyenlő, kevés olyan ország létezik, ahol a bírák mentelmi jogot élveznek, jó lenne, ha ezt Lengyelországban is eltörölnék

– jelentette ki a PiS elnöke.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »