Káčer: Szlovákia számára idén is kihívás lesz az ukrajnai háború

Káčer: Szlovákia számára idén is kihívás lesz az ukrajnai háború

Szlovákia számára idén is kihívás lesz az ukrajnai háború, de fontos lesz a jólét fenntartása és az energiaforrásoktól való függetlenség növelése is – jelentette ki Rastislav Káčer ideiglenesen kinevezett külügyminiszter.

Szerinte Szlovákia külpolitikája idén is hasonló szellemben zajlik majd, mint tavaly, vagyis Ukrajna támogatása mellett.

– konstatálta.

Káčer szerint a jólét megőrzése és garantálása is fontos lesz.

„Többek között ez az energiahordozóktól és az energiaforrásoktól is függ. Ez nukleáris fűtőanyagot, kőolajat, gázt jelent” – pontosította, hozzátéve: Szlovákia továbbra is arra törekszik, hogy e tekintetben növelje függetlenségét.

Hírdetés

„Ugyanúgy, mint az idei évben, ami nagyon sikeres volt számunkra. A gázban abszolút csökkentettük a függőséget, a kőolaj tekintetében is igen fontos módon, miközben mindezt folytatni kívánjuk” – magyarázta a miniszter.

Szerinte az Oroszország okozta válság egyéb hatásaival való küzdelem is kihívás lesz. „Mert ez hatással van a világgazdaságra. Sajnos ez az orosz agresszió ára, és a lehető legjobban kell kezelni, hogy ne érintse biztonságunkat” – jegyezte meg.

Belső szempontból fontosnak tartja a szlovák külpolitika kohéziójának és következetességének megőrzését ebben az évben. Rámutatott: a politikai események miatt fennáll annak a veszélye, hogy Szlovákia külpolitikája megváltozik.

„Ha ma megnézzük, hogy hagyományosan mit neveztünk erős konszenzusnak a politikánkban, hogy tisztában vagyunk az általunk betöltött pozíciókkal, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy hova tartozunk, akkor ma is látunk olyan politikusokat, akiktől én a múltban nem számítottam arra, hogy megkérdőjelezik alappilléreinket, és mindent megtesznek azért, hogy Szlovákiát kitépjék a tisztességes országok közösségéből, és oda helyezzék, ahova szerintem nem akarunk tartozni. Ez gazdaságilag és biztonsági szempontból is nagyon káros lehet számunkra”

– mondta Káčer.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »