Kabuli amerikai nagykövetség: az amerikai állampolgárok azonnal hagyják el Afganisztánt!

Az Egyesült Államok csütörtökön kabuli nagykövetségén keresztül felszólította Afganisztánban tartózkodó állampolgárait, hogy azonnal hagyják el az országot a kormányellenes tálib felkelők gyors előrenyomulása miatt.

"Az amerikai nagykövetség felszólítja az amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el Afganisztánt a rendelkezésre álló kereskedelmi légi járatokon" – írta a nagykövetség a honlapján, egyúttal figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy a diplomáciai misszió lehetőségei a civilek ellátására, tekintettel a csökkentett létszámra, rendkívül korlátozottak, beleértve a fővárost is.

Az Egyesült Államok április végén a fővárost sújtó erőszak fokozódására hivatkozva hazarendelte kabuli nagykövetségéről azokat a kormányzati alkalmazottakat, akiknek munkavégzése nem helyhez kötött.

Egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztségviselő szerdán az amerikai hírszerzés adataira hivatkozva kijelentette: a tálibok harminc napon belül körülzárhatják Kabult, és kilencven napon belül el is foglalhatják az afgán fővárost.

Ned Price külügyi szóvivő a héten közölte: a tárca naponta ellenőrzi a kabuli amerikai nagykövetség biztonságát.

Kabul harci helikoptereket vásárolna Moszkvától

Kabul harci helikopterek megvásárlására tett ajánlatot Moszkvának, és választ vár az orosz kormánytól – jelentette ki Haníf Atmar afgán külügyminiszter csütörtökön az Eho Moszkvi orosz rádiónak nyilatkozva.

Hírdetés

"Légierőnk megerősítése érdekében azt kértük és ajánlottuk fel, hogy új helikoptereket vásárolnánk az orosz féltől. Természetesen ezeket a helikoptereket saját forrásainkból, a saját eszközeinkkel fogjuk megvásárolni. Választ várok ebben a kérdésben az Oroszországi Föderációtól" – idézte híroldalán Atmart az Eho Moszkvi.

Az afgán diplomácia vezetője azt mondta, nem számít arra, hogy más országok csapatokat vezényeljenek hazájába a radikális tálib mozgalom fegyveresei elleni harcra, de, mint mondta, Kabul kész a védelmi és haditechnikai együttműködésre a szomszédjaival.

"Amikor regionális együttműködésről beszélünk, természetesen a szomszédjainkról és a szövetségeseinkről beszélünk. Szomszédok alatt Oroszországot, Kínát, a közép-ázsiai országokat, Törökországot, Indiát, Pakisztánt értjük. Számítunk a támogatásukra a nemzetközi terrorizmus elleni harcban" – hangoztatta a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy a tálibok nem szakították meg kapcsolataikat a nemzetközi terrorszervezetekkel, amelyekkel együtt harcolnak az afgán kormány, az európaiak, az amerikaiak, az oroszok és mások ellen. Atmar szerint ezen csoportok több mint 10 ezer tagja harcol most a hazájában. Mint mondta, a terroristák soraiban vannak ujgurok, pakisztániak, üzbégek és más közép-ázsiai országok állampolgárai is.

"A tálibok megígérték nekik, hogy ha most segítenek nekik az afgán kormány ellen, akkor a jövőben segítséget fognak nyújtani a nemzetközi terroristáknak azon államok kormányai ellen, amelyeknek az állampolgárai" – tette hozzá az afgán külügyminiszter.

Haníf Atmar megerősítette, hogy a kormány a hatalom megosztására tett javaslatot a táliboknak. Mint mondta, a Kabul által támasztott egyetlen feltétel az, hogy az afgán nép szabad akaratából határozhassa meg, hogy milyen rendszer legyen majd Afganisztánban a jövőben.

A kormány emellett az afgán városok bevételére indított tálib offenzíva leállítását is követeli.

Hangsúlyozta, hogy Kabul Oroszországgal, Közép-Ázsiával, az európai szövetségesekkel, az Egyesült Államokkal és az egész nemzetközi közösséggel közösen fog fellépni Afganisztán békéjének megteremtése érdekében. Azt is mondta, hogy az afgán vezetés maradéktalanul megbízik a baráti orosz félben a tálibokkal való kapcsolattartás kérdésében az afganisztáni rendezés ügyében.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »