Jurij Selevickij kiállítása a beregszászi konzulátuson – Áttükröző képek

Jurij Selevickij kiállítása a beregszászi konzulátuson – Áttükröző képek

Bár a koronavírus továbbra is uralja és meghatározza mindennapjainkat, Magyarország Beregszászi Konzulátusa ebben a rendkívüli helyzetben is fontosnak tartja a kulturális jelenlét folytonosságának megőrzését. Ezért most online-kiállításmegnyitót tartunk, kezdte köszöntőjét Beke Mihály András első beosztott konzul abból az alkalomból, hogy a külképviselet Munkácsy Mihály termében sor került az ismert kárpátaljai festőművész, Jurij Selevickij tárlatának megnyitójára. Aki, mint munkáiból nyomban kiderül, nagy formátumú, igazi huszonegyedik századi művész.

Köszöntő beszédében Szilágyi Mátyás főkonzul arról szólt, hogy meglátása szerint honnan merít ihletet a festő. „Magyar és ukrán művészkollégákkal együtt járja a kárpátaljai vidéket, s a kárpátaljai művészeti tradíciókat, népművészeti elemeket a legújabb művészeti törekvésekkel, absztrakt hatásokkal kiegészítve örökíti meg az itteni táj hangulatát és a tájban élő ember életérzéseit. A művész alkotótevékenysége jó példája a művészeti tradíciók és a folytonos útkeresések összekapcsolódásának, illetve a történelmi múltban gyökeredző multinacionális társadalmi környezet és a csodálatos természeti környezet kölcsönhatásai lírai megfogalmazásának”.

Mint a kiállított alkotásokon látható, a művészt kezdetektől fogva lenyűgözték az impresszionisták. Arra törekedett, és arra törekszik mostanság is, hogy minél színesebben dolgozzon, akkor is, ha a műalkotás inkább absztrakt irányvonalú.

Hírdetés

Jurij Selevickij több mint két évtizede rendszeres résztvevője regionális, országos és nemzetközi kiállításoknak, plein aireknek. A művész példaképének Erdélyi Bélát, a kárpátaljai festőiskola egyik alapítóját tartja, aki amellett, hogy számára a legfőbb ihlető forrásul a kárpáti táj, az itt élő ember szolgál, látásmódjában tükröződik a gazdag és sokrétű európai művészeti hagyomány, hangsúlyozta a pályatárs munkásságát jellemezve Kopriva Attila festőművész. Aki a továbbiakban azt hangsúlyozta, hogy kollégája olyan öntörvényű művész, akinek egyedi látásmódja alkotásain erőteljesen visszatükröződik. Kopriva Attila beszélt a Kárpátok Művészetéért és Kultúrájáért Egyesületbe tömörült munkácsi művészek törekvéseiről, arról, hogy valamennyiüket az a cél vezérli, hogy a vidék gazdag művészeti hagyományait sikeresen megújítsák. Ennek kapcsán az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy amikor Jurij Selevickij képein a régi paraszti élethez kapcsolódó használati tárgyak jelennek meg, azok nem puszta dekorációk, hanem a múlt egyedi, expresszív módon történő ábrázolása.

Végül a kiállító művész mondott köszönetet Magyarország Beregszászi Konzulátusának azért, hogy évek óta nagyszabású kulturális missziót vállal fel. Ez különböző tárlatok szervezésében is megnyilvánul. A kiállításokra a művészetpártoló közönségnek ugyanolyan nagy szüksége van, mint azoknak a művészeknek, akik ily módon jutnak bemutatkozási lehetőséghez. Nemcsak a közönség reakciója fontos számunkra, hanem a kollégák véleménye is. Mindig van új a nap alatt, lehet, és kell is másoktól tanulni, hangsúlyozta a művész.

Kovács Elemér

 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »