Júniustól teljesen átalakítják az éjszakai parkolást Dunaszerdahelyen

Júniustól teljesen átalakítják az éjszakai parkolást Dunaszerdahelyen

A éjszakai parkolás megreformálására készül a lakótelepeken a dunaszerdahelyi önkormányzat. A városi képviselő-testület ugyanis január közepén döntött az ún. rezidens parkolási rendszer bevezetéséről. Biztosítani szeretnék azt, hogy munkanapokon este a dunaszerdahelyiek könnyebben leparkolhassanak a lakhelyük közelében a lakótömböknél.

A nagy vitát kiváltó városi rendeletről a képviselők már tavaly decemberben tárgyaltak, de akkor végül nem hagyták jóvá az új szabályozást. Az egy hónappal később megtartott ülésen 3/5-ös többséggel ismét napirendre tűzték a rendelet megvitatását. A városi képviselők maguk is belátják, hogy a jelenlegi állapotok tarthatatlanok. A helyhiány miatt a lakótelepeken gyakran tilosban, a füvön parkolnak az ott lakók.

Évek óta ez okozza a legnagyobb gondot, elsősorban az Észak és a Kelet lakótelepen.  A városi önkormányzat hiába bővíti folyamatosan a parkolóhelyek számát, még mindig nincs elegendő. Új parkolóhelyek építése már csak a zöldterület rovására valósulhat meg, amit sokan elleneznek.

– foglalja össze a rendelet lényegét Hájos Zoltán polgármester.

Hírdetés

Ettől az intézkedéstől azt reméli az önkormányzat, hogy több parkolóhely is felszabadul. A fizetős parkolási idősávot munkanapokon hétfőtől csütörtökig 18 órától következő nap reggel 8 óráig jelölték ki. Péntek este 20 órától vasárnap este 18 óráig ingyenes lesz a lakótelepi parkolás. “Itt nem arról van szó, hogy fizetős legyen az éjszakai parkolás, mint inkább az, hogy aki nem ott lakik, az fizessen. A dunaszerdahelyieknek, ha egyik lakótelepről átmennek a másikra egy ismerőshöz látógatóba 18 óra után egy órán keresztül ingyen tudnak parkolni” – tette hozzá Hájos Zoltán.

Antal Ágota képviselő szerint ez egy nagyon szépen kidolgozott rendelet. A képviselők korábbi kifogásait is belefoglalták. „Nem áll viszont rendelkezésükre kellő számú parkolóhely azoknak, akik igénylik majd az ingyenes parkolóhelyet. Két helyen kiszámoltam a lakótömbben lévő lakások számát és a parkolóhelyek számát. Például a Városháza téren 96 lakásra 59 parkolóhely jut. Ha minden lakásban két autó van, akkor nincs elég parkolóhely az ingyenes parkolásra sem. Én ezért nem támogattam a rendeletet” – mondta a képviselő.

Hakszer Roland képviselő azt kifogásolta, hogy a szabályozás először miért nem csak azokra vonatkozik, akiknek nincs bejelentett lakcímük. A dunaszerdahelyiekre első körben nem kellene kiterjeszteni a rendeletet.

A rendelet kidolgozásakor más városok tapasztalatait is figyelembe vették. A parkolási rendszer átalakításának köszönhetően például Trencsénben 15-20%-kal csökkent az autók száma a lakótelepeken. Pozsonyligetfaluban is meglépték a szabályozást, és sok olyan autó eltűnt, amelynek tulajdonosai más lakcímen voltak bejelentve. A lakosoknak március elejétől kell regisztrálni a gépkocsijukat a rendszerbe. Ezt megtehetik online és személyesen a Municipal városi cég Erzsébet téri irodájában is. A városi rendőrök csak július 1-től fogják ellenőrizni az új parkolási rendet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »