Júniusra 12 milliárd forintra rúghat a védettségi kártyák gyártási költsége

Júniusra 12 milliárd forintra rúghat a védettségi kártyák gyártási költsége

Júniusra 12 milliárd forintra rúghat a védettségi kártyák gyártási költsége.

Mindez olyan plasztiklapokért, amelyek nem tükrözik a védettséget, a világ nagy részén el sem fogadják, és rövidesen egy app helyettesíti őket.

Amíg a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kulináris vagy kulturális élvezetekhez való “többletjoga” a jogvédők szerint nem aggályos, az egészségügyi beavatkozások esetében az elektív ellátás plasztikkártyához kötése már nagyon is az lehet.

Az oltatlanoknak ugyanis a saját költségükön kell a beavatkozás előtt egy hatósági áron 19 500 forintos PCR-tesztet és egy 9 ezer forintos antigéngyorstesztet csináltatniuk: a pillanatnyi átoltottság alapján ez csaknem 2,7 millió nagykorú magyar állampolgárnak tesz kvázi fizetőssé egy amúgy ingyenes (a Covid miatt ráadásul régóta halogatott) műtétet vagy vizsgálatot.

Ösztönzés helyett ez már büntetés.

Hírdetés

A magyar védettségi igazolvány ráadásul a nevét megcsúfolva nem is a vírussal szembeni védettséget tanúsítja, hanem csupán azt, hogy a birtokosa már megkapta az okmányt. Ennek informatikai hátteréért egyébként a vakcinaregisztráció és a március elejei tömeges oltáskáosz idején is lebőgött Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. tulajdonában álló cég felel, az adatfeldolgozásért és a gyártásért pedig maga a NISZ.

A nyilvános adatokból arra lehet következtetni, hogy ez kártyánként kétezer forintos tétel, vagyis a júniusra remélt 6 milliós oltottságnál már 12 milliárd forintos tételről van szó – számolt a HVG.

Magyar Tudat

Megosztás

The post Júniusra 12 milliárd forintra rúghat a védettségi kártyák gyártási költsége appeared first on Magyar Tudat.


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »