Jóváhagyta a parlament a konszolidációs intézkedéseket

Csütörtökön jóváhagyta a parlament a kormány által javasolt, az államháztartás jövő évi konszolidálását célzó intézkedéseket. A csomagról gyorsított eljárásban tárgyalt a törvényhozás.

Az intézkedések két részből állnak, egy nagyobb törvénymódosítási csomaggal közel kétmilliárd eurót takarítana meg az állam. Emellett a pénzügyi átutalási adó bevezetése közel 700 millió euró bevételt jelentene az államkasszának. A két javaslat vitáját összevonták, a pénzügyminisztérium és a kormánypárti képviselők több módosítást terjesztettek elő az eredeti javaslathoz képest, de a cél továbbra is 2,7 milliárd euró megtakarítása volt.

A kormány a konszolidációs intézkedésekkel csökkenteni kívánja az államkassza kiadásait, így a terv szerint jövőre a GDP közel 6%-áról 4,7%-ra csökkenne a hiány.

A terv része az áfa 20%-ról 23%-ra emelése, a jogi személyek adójának emelése a cég árbevételeinek megszabott szintje felett, továbbá módosul a gyerekek után járó adóbónusz és a szülői nyugdíj nagysága is.

Hírdetés

Körkép.sk, teraz.sk

Ha megszorításokról van szó, Robert Fico kormánya Ódor Lajos és a progresszívek nyomdokaiban jár

A vendéglátásban és a szállodai szektorban is 5%-os adó lesz

Ficóék csökkentik a gyermekek után járó adóbónuszt a magasabb keresetű szülők számára

A koalíció 2,6–2,7 milliárd eurós konszolidációt tervez. Az áfa alapkulcsa a jelenlegi 20 százalékról 23 százalékra emelkedik


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »