Jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását az Európai Bizottság – a nap hírei

Jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását az Európai Bizottság – a nap hírei

Krausz Ferenc és két kutatótársa kapja a fizikai Nobel-díjat az atto-fizika területén végzett kutatásaikért. A korábbi 3,9 százalékról 5,2 százalékra emelte idei GDP-arányos hiánycélját a kormány.

Újabb magyar származású kutató kap Nobel-díjat. Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L’Huillier megosztva az idei fizikai Nobel-díj kitüntettjei – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A móri születésű Krausz Ferenc Németországban él, az MTA külső tagja, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója, elméleti fizikus, magfizikus, lézerfizikus. Krausz Ferenc kutatócsoportja elsőként állított elő és mért meg atto-szekundumos fényimpulzust, megalapozva az attofizika tudományát. Az indoklás szerint a tudósok az elismerést az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló kísérleti módszereikért kapják.

Előzetes adatok szerint 2.296 milliárd forint volt a kormányzati szektor első féléves hiánya. Ez a GDP 6,3 százalékának felel meg. A második negyedévi hiány 570 milliárd forintot tett ki, ami a GDP 3,1 százaléka – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A kormányzati szektor bevétele 15.366 milliárd, kiadása 17.662 milliárd forint volt az első fél évben. A bevételek 11,7 százalékkal, a kiadások pedig 22,4 százalékkal emelkedtek.

Emelte idei GDP-arányos hiánycélját a kormány. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a jelentős kiadásokra tekintettel a kabinet 5,2 százalékra módosítja hiánycélt, amely 1 százalékpontos javulás a tavalyi hiányhoz képest. Ez ugyanakkor 1,3 százalékponttal magasabb az idei eredeti 3,9 százalékos célnál.

A GDP-növekedés nem fogja elérni a költségvetési törvény módosításának elfogadásakor prognosztizált mértéket, vagyis a 1,5 százalékot – írja véleményében a Költségvetési Tanács. A szervezet a költségvetési hiánycél mai(kedd) emelésével összefüggésben hangsúlyozza: az új hiánycél mellett is szükségesnek látja a kiadások szoros kontrollját. A büdzsé egyensúlyának tartós javítása a Költségvetési Tanács szerint a jövőben további intézkedéseket is szükségessé tesz.

Hírdetés

Önkéntes kamatplafon bevezetését kéri a bankoktól az új vállalati- és a lakáshiteleknél a kormány – hangzott el a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Bankszövetség egyeztetésén. Nagy Márton tárcavezető szerint ennek mértéke az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12, a lakossági lakáscélú hiteleknél pedig 8,5 százalék lehetne. Ezért cserébe a tárcavezető megígérte, hogy ha a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, akkor kivezetik a vállalkozásokat érintő kamatstopot, továbbá felülvizsgálják a lakossági kamatstopot is.

A negatív európai környezet ellenére pozitívak Magyarország gazdasági kilátásai – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács fórumán ismertette: az amerikai vállalatok alkotják a második legnagyobb beruházói közösséget, 1.700 cég 105-110 ezer főt foglalkoztat. A tárcavezető üdvözölte, hogy az ország a keleti és a nyugati beruházók fontos találkozási pontjává vált.

Magyarország nyitott egy új magyar-amerikai megállapodásra a kettős adóztatás elkerüléséről. Varga Mihály, pénzügyminiszter az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács ülése után közölte: a korábbi egyezmény amerikai fél általi felmondásának következményei mindkét ország számára kedvezőtlenek. Az Egyesült Államok tavaly júliusban jelentette be, hogy felmondja a kettős adóztatást elkerüléséről szóló nemzetközi egyezményt, amiért Magyarország elutasította a globális minimumadó bevezetését.

Jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását az Európai Bizottság – közölte a gazdaságfejlesztési tárca. A brüsszeli testület egyszerűsített fúziókontroll eljárásban vizsgálta a vásárlást. Korábban a brit-indiai Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot a nyílt és transzparens felszámolási eljárásban, miután a Dunaferr fizetésképtelenné vált. Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár közölte: a brüsszeli engedéllyel az utolsó akadály is elhárult a Dunaferr sikeres értékesítése és jövője elől.

Hajlandó feloldani a Magyarországnak szánt források felfüggesztését az Európai Bizottság, ha a kormány támogatását adja az Ukrajnának szánt pénzügyi segítséghez – írja a Financial Times. Az üzleti lap úgy tudja, hogy a testület még november vége előtt feloldaná a jogállamisági mechanizmus részeként zárolt 13 milliárd eurót. A területfejlesztési miniszter bízik benne, hogy az év végéig meglesz a megállapodás és Magyarország hozzáférhet uniós forrásokhoz. Navracsics Tibor elmondta: a kormány egyelőre várja az Európai Bizottság hivatalos véleményét.

Az összehangolt akciók eredményeként a nyár végére visszaszorította az illegális gyorsulási versenyeket Pest vármegyében az Országos Rendőr-főkapitányság. A rendőrség tavasszal készített cselekvési tervet a versenyek felszámolására. Ennek részeként egyeztettek a illegális gyorsulók körében népszerű nagy áruházparkolók tulajdonosaival, akik nyitottak voltak arra, hogy segítsék a versenyek megakadályozását. Emellett a rendőrök összehangolt akciókban is többször rajtaütöttek az illegális versenyeken. Az ellenőrzéseken milliós nagyságrendben szabtak ki bírságot és számos autó forgalmi engedélyét vették el.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »