Johannis elítélte a tüntetések mögött megbújó szélsõséges megnyilvánulásokat

Johannis elítélte a tüntetések mögött megbújó szélsõséges megnyilvánulásokat

Szerdai nyilatkozatában Klaus Johannis államelnök határozottan elítélte az erőszakot, az antiszemitizmust, a szélsőséges és idegengyűlölő megnyilvánulásokat, amelyek a korlátozó intézkedések elleni tüntetésekben megjelentek. Elmondása szerint megérti az elégedetlenséget ami az egy éve tartó egészségügyi válságot illeti, de szerinte ez az egyetlen módja, hogy csökkentsék az esetszámokat.

Mint beszámoltunk róla, az utóbbi napokban szélsőséges megnyilvánulásokból nem volt hiány Romániában: halállal fenyegették meg a zsidó színház igazgatóját, majd a hétfő óta zajló tüntetéseken magyarellenességre és idegengyűlöletre is volt példa.

Az államelnök szerint Romániában garantálva van a véleménynyilvánítás szabadsága:

„A demonstrációk és a tüntetések természetesek, legitimek, minden jól működő demokrácia szerves részét képezik. Ami azonban teljességgel tűrhetetlen és elfogadhatatlan, az az erőszak, a szélsőségesség és az idegengyűlölet, amelyeket a mindannyiunk egészségét és életét védeni hivatott intézkedések elleni lázadások mögé próbálnak bújtatni” – nyilatkozta Johannis.

Hírdetés

Szerinte az intézkedések mindenki életét és egészségét védik, amelyeknek nem csak ezek a szélsőséges megnyilvánulások ártanak, hanem azok is, akik tagadják a világjárvány drámai hatásait, amely világszerte több mint százmillió embert betegített meg és több millió áldozatot követelt. A vírusnak pedig nincs politikai színe, nincs véleménye. Válogatás nélkül cselekszik és megfertőzi az embereket, függetlenül attól, hogy hisznek-e a létezésében. Ezért olyan veszélyes ez a világjárvány, mert mindenki fertőzésnek van kitéve, és a legveszélyeztetettebbek közöttünk rendkívül súlyos formák kialakulásának kockázata áll fenn. De senki sem teljesen biztonságos a COVID-19 előtt, még a fiatalok sem.

„A politikusoknak, bármilyen pártból is származnak, hatalmas felelősségük van ezekben a nehéz időkben országunk számára. (…) A gyűlölet és az erőszak soha nem vezet konstruktív eredményekhez a társadalom számára, és természetesen ezek az elítélendő magatartások nem képviselik Romániát” – mondta az elnök arra utalva, hogy az antiszemitizmus, a tüntetések, illetve a maszk és koronavírus-tagadás hátterében az AUR parlamenti párt jelenik meg.

Hozzátette, tudja, hogy egyre nehezebb, és azt is, hogy az emberek belefáradtak már a korlátozásokba, amelyek több mint egy éve vannak jelen az országban az egészségügyi válság miatt. Drámai következmények nélkül viszont egyelőre nincs alternatívája annak, hogy csökkentsék a megbetegedés számát, mint a korlátozó intézkedések. Így minél inkább tiszteletben tartjuk őket, annál rövidebb az az időszak, amelyben szükség van rájuk. Ez egy választás, az életet kell választanunk.

Hangsúlyozta, már látható a világjárvány vége és reményét fejezte ki, hogy mihamarabb elérik ezt az oltásokkal. Addig viszont azt mondta, kicsit türelmesebbnek kell lennünk, és együtt kell lépnünk, ahogy minden alkalommal, a válsághelyzet miatt.

Az államfő ugyanakkor kiemelte a szolidaritás fontosságát, és abbéli véleményének adott hangot, hogy a járvány kezelésében illetékes hatóságoknak „többet kell tenniük”, többet kell kommunikálniuk az emberekkel, jobban el kell magyarázniuk nekik, miért van szükség ezekre az intézkedésekre.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »