Joe Biden a Hamász tavalyi terrortámadásának brutalitását idézte fel annak egyéves évfordulóján

Joe Biden a Hamász tavalyi terrortámadásának brutalitását idézte fel annak egyéves évfordulóján

Joe Biden a Hamász tavalyi terrortámadásának brutalitását idézte fel annak egyéves évfordulóján Kulcsár Péter2024. 10. 07., h – 18:29

Joe Biden amerikai elnök és alelnöke, Kamala Harris hétfőn felidézte a Hamász palesztin terrorszervezet tavalyi összehangolt támadásának kimondhatatlan brutalitását Izrael ellen, annak egyéves évfordulóján, s megemlékeztek a történtek nyomán kirobbant Gázai övezeti háború áldozatairól.

Biden kijelentette, hogy október 7. a Hamász kirobbantotta háború miatt a palesztin nép „fekete napjaként” fog bevonulni a történelembe.

„Túlontúl sok civil túlontúl sok szenvedést élt meg az egy éve tartó konfliktus során” – hangsúlyozta az amerikai elnök.

„Egy évvel később én és Harris alelnök is teljesen elkötelezettek maradtunk a zsidó nép és Izrael biztonsága, valamint a zsidó állam létjogosultsága mellett” – tette hozzá Biden.

Hírdetés

Harris úgy fogalmazott, hogy az, amit a Hamász október 7-én csinált, „az maga a gonosz, brutális és megvetendő volt”. Egyben arról is szólt, hogy „végtelenül szomorú az utóbbi egy évben a Gázai övezetben történt halálozások és pusztítás miatt”.

Az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn bejelentette, hogy szankciókkal sújtja a Hamász egyik nemzetközi adománygyűjtő hálózatát, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a szélsőségesek finanszírozásában. A mostani intézkedés keretében szankciós listára került több magánszemély és a gázai al-Intadzs bank.

A pénzügyminisztérium szerint „a Hamász kihasználta a szenvedést a Gázai övezetben, hogy forrásokhoz jusson olyan csalárd, megtévesztő jótékonysági szervezeteken keresztül, amelyek hamisan azt állítják, hogy segítenek a gázai lakosságnak”. A tárca közölte, hogy az idei év elejéig bezárólag a terrorszervezet havonta 10 millió dollár adományhoz jutott ilyen módon. Hozzátette, hogy a Hamász számára Európát tekinti ilyen szempontból bevételei fő forrásának.

Világszerte hétfőn emlékeztek meg a radikális iszlamisták tavaly október 7-i összehangolt támadásáról Izrael déli területei ellen. Izraeli adatok szerint akkor 1205 embert gyilkoltak meg a szélsőségesek és 251 embert hurcoltak el, akik közül még mintegy százat túszul tartanak fogva a Gázai övezetben.

A terrortámadás nyomán Izrael háborút indított a Gázai övezetben a Hamász felszámolására, a szélsőségesek irányította egészségügyi hatóságok szerint több mint 41 900 palesztin vesztette életét.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »