Mi vagyunk az erdő: Több tucat medve kilövése sem akadályozta meg a tragédiát. Taraba félelmet kelt, de megoldást nem hoz

Mi vagyunk az erdő: Több tucat medve kilövése sem akadályozta meg a tragédiát. Taraba félelmet kelt, de megoldást nem hoz

A Mi vagyunk az erdő kezdeményezés arra szólítja fel a kompetens személyeket, hogy ne éljenek vissza saját politikai céljaik érdekében a Hibbe község (Liptószentmiklósi járás) kataszteri területén elkövetett medvetámadással. Medvék kilövése helyett inkább a megelőző intézkedések végrehajtására kellene összpontosítaniuk állami támogatással és a lakosság oktatásával. Erről Marek Kuchta tájékoztatott a kezdeményezéstől.

A környezetvédelmi minisztérium vezetésétől egyúttal azt kérte, hogy a tragédia felelősségét ne az aktivistákra és a természetvédőkre hárítsa. A kezdeményezés szerint a környezetvédelmi tárca vezetőjének, Tomáš Tarabának (SNS-jelölt) volt elég ideje az ember-medve konfliktusok megelőzését célzó koncepcionális intézkedések meghozatalára, de ezt az időt elvesztegette. Állítása szerint csak arra használta a pozícióját, hogy félelmet keltsen, és úgy módosítsa a törvényt, hogy az megkönnyítse a medvék kilövését.

„2024-ben Tomáš Taraba szerint már 71 medvét lőttek ki. Ezért le kell szögezni, hogy 2000-től számítva a történelmileg legmagasabb kilövés sem akadályozta meg a szombati (október 5-i) tragikus támadást”

– mondták a környezetvédők.

A támadásokat nem lehet teljesen megakadályozni

Hírdetés

A Mi vagyunk az erdő szerint nem lehet teljesen megakadályozni a vadon élő állatok támadásait. Számuk minimalizálható a lakosság módszeres felvilágosításával a biztonságos természetben való mozgás elveiről. A kezdeményezés szerint Szlovákia hosszú ideje kudarcot vall ezen a téren, az állam pedig szinte semmit sem tesz az oktatás terén.

„Ez pontosan azért történik, mert a medvevadászatot tartották az egyetlen eszköznek az emberek és a medvék közötti konfliktusok enyhítésére. Ennek azonban nincs meg a kívánt hatása” – mutattak rá a környezetvédők.

A Mi vagyunk az erdő a mezőgazdasági termények, különösen a kukoricatermesztés területén is változtatásokat tart szükségesnek, amelyek az emberek közelébe vonzzák a medvéket.

Szombaton a Hibbe kataszterében gombászó férfi nem élte túl a medvével való találkozást. A támadás során a medve az alsó végtagjának egyik fő artériáját találta el.

Taraba azt a javaslatot kívánja a kormány elé terjeszteni, hogy minden nemzeti park rendelkezzen saját beavatkozó csapattal a medve kilövésére. A parlament mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottságának alelnöke, Rudolf Huliak (SNS) pedig mintegy 30 szinantróp egyed kiirtását javasolja.

spravy.rtvs.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »