Jobb későn, mint soha?

Jobb későn, mint soha?

Maroš Žilinka legfőbb ügyész 2022. május 30-án kezdeményezte, hogy a Zsolnai járásban fekvő Várna (Varín) település önkormányzata szüntesse meg a Jozef Tiso utcanevet, amely ellentétes az utcanevekkel kapcsolatos jogszabályokkal, miután olyan személyre utal, akit háborús bűnösként halálra ítéltek az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

Ez a döntés feltehetően egy közel 30 éve húzódó ügy után tehet pontot. A várnai önkormányzat 1993-ban Jozef Tisóról nevezte azt az utcát, amely korábban a településen született Ladislav Pfliegel százados, a Szlovák Nemzeti Felkelés hősének a nevét viselte. 1995-ben egy 1983 óta Prágában élő zsidó származású szlovák férfi büntetőfeljelentést tett az utcanév miatt, de az Alkotmánybíróságon sem járt sikerrel.

Hírdetés

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) 2021 végén az alapvető emberi- és szabadságjogok elnyomása iránti szimpátia címén vádat emelt azok ellen a várnai önkormányzati képviselők ellen, akik elutasították az utca nevének megváltoztatását.

A Szlovák Köztársaság Legfőbb Ügyészségének szóvivője, Dalibor Skladan a sajtó munkatársainak elmondta, hogy a várnai önkormányzatnak 90 napon belül tárgyalnia kell a főügyész kezdeményezéséről.

Egyébként Jozef Tisonak egészalakos szobra van a Nyitra melletti Csekejen (Čakajovce) olyan személyek szobrai társaságában, mint Andrej Hlinka, Anton Bernolák, Ľudovít Štúr, Milan Rastislav Štefánik és Martin Rázus.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »