Jó logisztika és rugalmasság kell az új tanévhez

Jó logisztika és rugalmasság kell az új tanévhez

Felkészültséget és logisztikai szervezést igényel az iskolák vezetőségének részéről az idei tanévkezdés. Az iskolák már túl vannak az elméletbeli tervezésen, felkészültek a hibrid oktatás összes lehetséges verziójára és készek alkalmazkodni a mindenkori állapotokhoz.

A nemzetiségi iskolák tanévkezdését nem csak a koronavírus és a politikum által bezengett, elméletben várható újabb járványhullám nehezíti, hanem a napokkal ezelőtt beharangozott új oktatási reformmal kapcsolatos tisztázatlan kérdések és homályos félinformációk is.

Nehéz helyzetben vannak az iskolák vezetői és a pedagógusok is, hiszen nem csak az átlagos tanévkezdési munkálatok, a bürokrácia útvesztőinek kibogozása vár rájuk, hanem súlyos, logisztikai tervezés és szervezés is.

Gyakorlatilag a bizonytalanba lép bele a 2021/2022-es tanév. A szülők is aggódnak, hiszen az online oktatás fenyegető, torz lénye Damoklész kardjaként lebeg az oktatási intézmények felett.

A Galántai Kodály Zoltán Gimnázium igazgatója, Marsall János magabiztosan nyilatkozta, az a tervük, hogy minden konkrét helyzetre konkrétan tudjanak reagálni. Nem tartanak a tanévkezdéstől,

minden elméleti lehetőséget átvettek fejben, és tudnak alkalmazkodni az oktatási Covid-szemaforhoz.

Jelenleg abból indulnak ki, hogy a Galántai járás zöld zónában helyezkedik el, remélik ez így is marad. Amennyiben szükség lenne rá, a párhuzamos – hibrid ( online és jelenléti oktatás keveredése) is meg tudják oldani, megfelelő humán erőforrással rendelkezik az intézmény. A járás egyetlen magyar tanítási nyelvű gimnáziumának pedagógiai és nem pedagógiai alkalmazottai jól állnak az átoltottság és védettség területén is, az intézmény vezetője elárulta kilencven százalékos a védettségi, valamint az oltottsági arány az alkalmazottaknál, a 12 évnél idősebb tanulóik esetében nem készítettek felmérést, így arról nincs információja az igazgatónak, hány tanulójuk van beoltva, vagy rendelkezik védettséggel.

Hírdetés

Marsall János hozzátette,

semmiképpen nem veszik félvállról a Covid delta variánsát, de bíznak abban, hogy rugalmasan és jól tudják majd oldani az esetlegesen felmerülő problémákat.

A galántai magyar gimnáziumban a 2021/2022-es tanévben 297 diák kezdi meg tanulmányait. Két négyéves gimnáziumi első osztályt és egy nyolcosztályos gimnáziumi első osztályt tudnak nyitni. A diáklétszám növekedett a tavalyi adatokhoz képest.

Hamar Mónika, a Vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola igazgatónője jó hírekről is beszámolt. A nyári hónapok alatt sikerült teljesen felújítaniuk az iskola udvarát és sportpályáját. Jó idő esetén ezen a felújított udvaron fogadják majd az elsősöket és szüleiket a tanévnyitón.

A tanévkezdéssel kapcsolatban elkészítették az A,B, sőt a C tervet is, felkészültek a hibrid oktatás eshetőségére is.

Az igazgató szerencsésnek tartja azt, hogy a Covid szemafor előrejelzései a Vágsellyei járást illetőleg jók, és azt is, hogy elegendő kollégát tudnak biztosítani a következő tanév sikeres levezényléséhez, amelyet 165 diákkal, köztük 12 elsőssel kezdenek meg.

Az intézményvezető hozzátette, ők nem igényeltek gargalizálós teszteket az államtól, de a megrendelhető 25 darabos antigén tesztcsomag iránt nagy az érdeklődés a szülők részéről. Az iskolában az alkalmazottak átoltottsága, illetve védettsége eléri a 85 százalékot, így a vágsellyei magyar alapiskola is jó ütemmel és kedvező kilátásokkal kezdheti meg a tanévet.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »