Jó a bió, de kell a vegyszer is: veszélyben a növényvédelem az agresszív kórokozók miatt

Jó a bió, de kell a vegyszer is: veszélyben a növényvédelem az agresszív kórokozók miatt

Valós veszélyt jelent a romániai mezőgazdaságra, főleg a gabonafélékre a vegyszerek fokozatos eltűnése – erősítették meg a Krónikának nyilatkozó szakemberek, miután az országos növényvédelmi ipartestület elnöke arra figyelmeztetett, egyre nehezebb megvédeni a kórokozóktól a terményeket. Szatmári agrármérnökök szerint nincs konfliktus a „vegyszerpártiak”, illetve az egyre inkább teret hóditó biotermesztésben érdekeltek között: ideális esetben a két ágazatnak ki kell egészítenie egymást.
Egyre nehezebb megvédeni a növényeket, terményeket a kórokozóktól és betegségektől – kongatta meg a vészharangot az országos növényvédelmi ipartestület (AIPROM) elnöke. Vasile Iosif a minap arra figyelmeztetett, hogy

egyre kevesebb vegyszer található az európai piacon: a 15-20 éve még ismert és jól bevált növényvédő szereknek már csak 30–40 százaléka érhető el.

Az AIPROM közleménye szerint szakemberek megvizsgálták a jelenleg kapható növényvédő szereket, azok hiányosságait, valamint felbecsülték az emiatt bekövetkezett termelési veszteségeket. Vasile Iosif szerint az elemzések eredményeit eljuttatják a mezőgazdasági minisztériumhoz, egyéb hatóságokhoz, illetve termelői szövetségekhez.

Hírdetés

„A projekt célja, hogy felhívjuk a figyelmet a növények veszélyeztetettségére. Mivel az európai piacon egyre kevesebb vegyszer található, nehéz megvédeni a növényeket a kórokozók és betegségek ellen. A többi európai országhoz képest Romániában több az agresszív kártevő. Ilyen például a kukoricabarkó (Tanymecus Dilaticollis), amelyre jelenleg nincs ellenszerünk” – jelezte a szakember.

Az AIPROM képviselői úgy vélik, hogy az innováció és az egészséges termékek biztosíthatják a mezőgazdaság fenntarthatóságát. „A mezőgazdasági termelőkkel együtt az a célunk, hogy elegendő, egészséges és mindenki számára elérhető élelmiszert biztosítsunk a lakosságnak. Ezt csak akkor érhetjük el, ha képesek vagyunk felkarolni a technológiát, és engedjük, hogy bizonyítsanak a mezőgazdasági innovációk” – szögezte le Vasile Iosif.

A közleményből kiderül, a kalászos gabonafélék mintegy 2,6-2,7 millió hektáron terülnek el. Beérésig körülbelül tíz hónapot töltenek a szántóföldön, és ez idő alatt nagyon sok kórokozónak vannak kitéve: betegségek, gyomok és kártevők veszélyeztetik létüket. Az AIPROM szerint a kórokozók ellen a vegyszerek a leghatásosabbak. A peszticidek használatának visszaesése miatt a mezőgazdasági termelők nem képesek eredményesen megküzdeni a fő kórokozókkal, ami a másodlagos mikróbák tovább fejlődéséhez vezet. A növényvédelmi egyesület szerint

a hosszú távon visszafogott peszticidhasználat növeli a kórokozók vegyszerekkel szembeni ellenállását, így a termelőknek nem marad olyan eszközük, amivel legyőzhetnék őket.

Ez pedig már az elmúlt években is tapasztalt, korábban példátlan kórokozó-támadásokat eredményezhet a mezőgazdaságban.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »