Jelentős átrendeződés, parlamenti küszöb fölött a Szövetség

Jelentős átrendeződés, parlamenti küszöb fölött a Szövetség

A legújabb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a kormánynak a választási ciklus hátralévő részében nehéz lesz megszólítania a választókat. Ha ugyanis májusban tartanák a parlamenti választásokat, egyértelműen a szociáldemokraták nyernék azt, a Smer-SD-re és a Hlas-SD pártok mindegyikére ugyanis csaknem a megkérdezettek 18%-a adná a szavazatát.

A Polis ügynökség felmérésének eredményéről a topky.sk portál tájékoztatott, írja az ereport portál. A jelenlegi kormány, az OĽANO és Eduard Heger miniszterelnök vezetésével a felmérés alapján biztosan nem jöhetne létre, az egyik kormánypárt – a Za ľudí ráadásul csak egy százalék körül mozog.

A felmérést május 8-23. között végezték telefonos megkérdezéssel, 1003 fős mintán Szlovákia egész területéről.

Baloldali kormány jönne létre

Szlovákiában egyértelműen a baloldali ellenzéki pártok nyernék a választást, ha májusban tartanának azokat.

Hírdetés

A Smer-SD és a Hlas-SD is 17,9%-ot kapna.

Harmadik helyen a szavazók 13,2 százalékának a bizalmát megszerző SaS párt végezne. A legfőbb kormánypárt, az OĽANO láthatóan nem okoz sok örömöt politikájával a választóknak, hiszen a felmérés szerint csak 7,8 százalékos eredményt érne el. Boris Kollár pártja, a Sme rodina pedig 7,2 százalékot kapna a felmérés szerint.

Bőven a parlamenti küszöb felett a Szövetség

Bejutna a parlamentbe a Szövetség, amelynek a Polis felmérése 6,1%-ot mért, ezzel az eredménnyel 11 képviselői mandátumhoz jutna a magyar párt.

A Republika 6%-ot, a Progresszív Szlovákia 5,7%-ot, a KDH pedig 5,3%-ot kapna. Az ĽSNS, az SNS, a Vlasť, illetve a Za ľudí pártok viszont a parlamenti küszöb alatt maradnának.

A felmérés szerint a részvétel 58 százalékos lenne. A válaszadók 32%-a nyilatkozott úgy, hogy egyelőre bizonytalan a választást illetően, a válaszadók 10%-a pedig biztosan nem menne el szavazni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »