Járvány idején Gútán: adóemelések nélkül, kisebb megszorításokkal, különféle támogatásokkal

Járvány idején Gútán: adóemelések nélkül, kisebb megszorításokkal, különféle támogatásokkal

Gúta város a tavaly decemberben elfogadott, kiegyensúlyozott költségvetéssel kezdte el az idei működését. A világjárvány okozta felettébb nehéz időszakban legalább adóemelések nem sújtják a helyi lakosokat. Ahelyett az önkormányzat többféleképpen segíti a boldogulásukat, például egyhangúlag megszavazta, hogy minden 60 év feletti polgárnak és az egészségügyi gondokkal küzdő ifjabbaknak fejenként két, vagyis összesen 7300 darab FFP2 reszpirátort ajándékoz.

– fejtette ki.

Arról is szólt, hogy e nehéz időszakban esetleg csak kisebb városi telkeket tudnak eladni:

Ez évben semmiféle adófajtát nem emeltek meg,

s örülnek annak, hogy jelentős mértékben javult a lakosok hozzáállása, vagyis azokat legtöbben már figyelmeztetés nélkül is be szokták fizetni.

 – tudtuk meg a továbbiakban.

Tehát a többi adófajta összege idén szintén ugyanannyi, mint tavaly volt:

Hírdetés

évi 7 eurós ebadót kell fizetni a családi házakban tartott, illetve 35 eurósat az emeletes tömbházakban tartott kutyák után. A telekadó családi házak esetében négyzetméterenként 11 cent, garázsonként 44 cent, a házakhoz tartozó kertek és udvarok után pedig áranként 1,85 eurót kell fizetni. A termőföldek kapcsán hektáronként 27,33, az erdők kapcsán pedig 5,78 eurós adó fizetendő.

Kérdésünkre, hogy idén számolnak-e a fizikai személyek adójából származó bevétel növekedésével, a polgármester így válaszolt:

Horváth Árpád hangsúlyozta: a járvány okozta nagyobb megszorításokkal, vagyis sem jelentős bércsökkentéssel, tömeges elbocsátásokkal vagy másféle korlátozásokkal nem akarják sújtani az egyébként is sok gonddal küszködő lakosságot.

Végül hangsúlyozta:

Mivel rendelkeznek egy szolidaritási alappal, abból

a rászoruló családokat a járvány idején legfeljebb 300 euróval támogatják.

Újabban pedig 7300 darab FFP2 reszpirátorral ajándékozzák meg a 60 év feletti gútai lakosokat: mindegyikük két-két darabot kap, ahogy az egészségügyi gondokkal küzdő ifjabb polgártársaik is. A több mint 100 alkalmazottal működő városi idősotthon pedig folyamatosan kéri és meg is kapja a fertőtlenítőszereket, védőeszközöket, illetve a nehézségeik esetén a szükséges anyagi támogatásokat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »