Japánban őshonos algafaj fenyegeti a Földközi-tenger partvidékét

Egy Japán térségében őshonos algafaj fenyegeti a dél-franciaországi Marseille közelében fekvő Calanque standjait – közölték környezetvédelmi szakemberek. A tengeri növény, amely akár mérgező is lehet, megtelepedett a Földközi-tenger partvidékén Marseille közelében. A zöld alga (ugulopteryx okamurae) veszélyt jelent az egészségre, mert ha megtelepedik a köveken, sziklákon és a tengerparton, elkezd lebomlani és kénhidrogént bocsát ki, ez a gáz pedig nagy mennyiségben halálos lehet.

Az elmúlt hetekben kiderült, hogy az algafaj megszállta a népszerű Calanques Nemzeti Park térséget, amelynek keskeny, mindentől távol eső, meredek falú öbleit naponta több ezer ember keresi fel nyáron – mondta a park szóvivője az AFP francia hírügynökségnek. Az algafajt azonosították Marseille kikötőinek mólóin is és a várostól nyugatra fekvő kék parton.

Hírdetés

„Egyre terjed, mindent beborít és hányingert előidézően bűzös” – mondta egy marseille-i lakos. Az alga a sekély vizekben burjánzik, komoly problémát jelent a halászhajók számára, eltömíti hálóikat. Thierry Thibault, a Földköz-tengeri Óceánkutató Intézet kutatója elmondta, hogy a faj már 2008 óta jelen van a Marseille-től 200 kilométerre keletre fekvő Thau-medencében. Valószínűleg úgy terjedt el, hogy valaki onnan származó tengeri sünt fogyasztott és tüskés bőrüket visszadobta a tengerbe – tette hozzá. Marseille-i illetékesek közölték, hogy ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, és keresik annak módját, miként lehetne a leghatékonyabban megszabadulni az algától.

„Jelenleg emberre nem jelent veszélyt, de ha magas lesz a gázkoncentráció, be kell zárnunk a strandokat” – mondta Hervé Menchon, tengeri biodiverzitásért felelős polgármester-helyettes. Elismerte, hogy a tengerben úszó gyermekekre problémát jelent, és szigorú intézkedéseket hoztak, hogy az embereket kívül tartsák a vízből. A térségbeli hatóságok a víz alatt formálódó sűrű algamezőket kihúzzák a tengerből, de egyelőre nem tudják, mi tévők legyenek a bűzt árasztó rothadó növénnyel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »