Izrael Joe Biden beiktatása előtt telepeket létesít

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök utasítást adott Ciszjordániában több száz új telepes lakás felépítésének előmozdítására – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. Az izraeli hatóságok a nemzetközi jog szerint megszállt területnek minősülő Ciszjordániában több szakaszban engedélyezik az izraeli építkezéseket.

A további fejlesztésre megjelölt 850 otthon közül 500 már a végső jóváhagyás fázisában található. Az intézkedés csak néhány nappal előzi meg Joe Biden megválasztott amerikai elnök beiktatását, aki az amerikai diplomácia hagyományokhoz hűen várhatóan ellenezni fogja az izraeli építkezéseket Ciszjordániában, mert a nemzetközi jog szerint tilos civil lakosságot telepíteni megszállt területre. Ciszjordánia polgári igazgatásának legfőbb tervező bizottsága fog dönteni következő ülésén a különböző szakaszokban lévő építkezések folytatásáról.

Hírdetés

Az 500, már végső építési fázisába jutott lakás Karnéj Somronban, Bét Elben, Oranitban, Givat Zeévben és Itamarban található. Száz új lakást Tal Menasében húznak fel, ahol a múlt hónapban egy palesztin megölt egy, a közeli erdőben sportoló izraeli nőt. A bejelentés erősítheti Netanjahu helyzetét a jobboldali telepesek körében a március végén esedékes parlamenti választások előtt, ugyanakkor a kormányfő magára haragíthatja vele Joe Biden megválasztott amerikai elnököt, aki a múltban ellenezte a Ciszjordániában létrehozott izraeli települések bővítését.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »