Izrael a Hezbollah erőinek visszavonásáról szóló ENSZ BT-határozat teljes végrehajtását követeli

Izrael a Hezbollah erőinek visszavonásáról szóló ENSZ BT-határozat teljes végrehajtását követeli

Izrael a Hezbollah erőinek visszavonásáról szóló ENSZ BT-határozat teljes végrehajtását követeli Mészáros Richárd2024. 09. 24., k – 09:06

Izrael külügyminisztere azt követeli az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy szerezzen érvényt a libanoni Hezbollah izraeli határtérségből való kivonásáról szóló 2006-os határozatának.

Izrael Katz levélben fordult az ENSZ BT-hez, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a 18 éve elfogadott 1701-es határozat értelmében a Hezbollahnak ki kell vonnia erőit a libanoni–izraeli határ 30 kilométeres sávjából. Az iszlamista szervezet a kötelező érvényű határozat végrehajtását arra hivatkozva tagadta meg, hogy Izrael nem teljesíti az abban szereplő előírásokat. 

Hírdetés

Az izraeli külügyminiszter hétfői keltezésű levelében azt követelte, hogy a Biztonsági Tanács cselekedjen a határozat teljes végrehajtása érdekében. Úgy fogalmazott, hogy Izrael nem fog tolerálni egy elhúzódó háborút az Hezbollahhal, és minden szükséges eszközt felhasznál az ország és állampolgárainak védelme érdekében, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy országa nem érdekelt egy kiterjedt háborúban.

Izrael Katz egyben szankciókat követelt Iránnal szemben, mert szavai szerint a Hezbollah cselekedetei mögött a háttérben Irán áll. 

Az ENSZ Biztonsági Tanács kedden az Egyesült Államok kezdeményezésére az ukrajnai helyzetről tart különleges ülést, kapcsolódva az ENSZ 79. Közgyűlésének kiemelt politikai hetéhez.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »