Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei a kolostorkápolna búcsúját ünnepelték Árkoson

Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei a kolostorkápolna búcsúját ünnepelték Árkoson

Az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei közössége a kolostorkápolna búcsúját ünnepelte szeptember 22-én, vasárnap. A 12 órakor kezdődő szentmisét Kovács Gergely érsek mutatta be Urbán Erik ferences elöljáróval, Bátor Botond pálos szerzetessel és a környék papjaival együtt.

A kápolna titulusa Assisi Szent Ferenc stigmatizációja. Ez az ünnep idén kiemelt jelentőségű, mivel 800 éves jubileuma van annak, hogy Szent Ferenc atyánk az Alverna hegyén megkapta Jézus sebhelyeit – emelte ki Kovács Gergely érsek, az ünnepi szentmise főcelebránsa a bevezetőben. Idézett a Fiorettiből, és azt is elmondta: az Egyház történetében

A stigmatizációra való emlékezést XI. Benedek pápa engedélyezte a ferenceseknek. Az ünnep mindenkinek személyes örömre is ok – emelte ki a főpásztor, aki először ünnepelt Árkoson a ferences nővérekkel.

Homíliájában Kovács Gergely a vallási statisztikákat, a különböző vallások híveinek számát idézve aláhúzta:

Ezután a szenvedés titkáról elmélkedett, amelyre már az ószövetségi ember is kereste a választ, és nem talált elfogadható magyarázatot. Sokáig tartotta magát az elképzelés, hogy Isten a bűnökért „adja” a szenvedést, ha egyéni bűn nincs, a felmenők bűneiért. Ez a magyarázat azonban téves. A keresztényeknek Jézus, Isten Fia adja meg a választ a szenvedés miértjére. Isten fiaként úgy szenvedett, mint mi, és a halált is megtapasztalta. Nemcsak szolidaritásból, hanem ezzel váltotta meg a világot. Érdemes ezen elgondolkodni, mondta a főpásztor, hogy Jézus nem valami látványos tettel, hanem a szenvedéssel váltotta meg a világot, és így

A szenvedés még így sem könnyű. Emellett van olyan része is az ember szenvedésének, amelyet maga vált ki vagy mélyít el saját telhetetlenségével.

Akárhogyan is, a szenvedés nagy titok. Kulcsmozzanat, hogyan áll hozzá az ember:

Hírdetés

Az Istenben való hit által egy betegséget mint az élet részét tudjuk felfogni. Ez személyes döntés. Ahogy Mustó Péter jezsuita megfogalmazta: megszereted, ami a tiéd.

A főpásztor elmondta: a szenvedésre adott jézusi válasz csak a hívő ember számára elfogadható, de más válasz nincs. Jézus azt mondta: aki követni akar, vegye fel keresztjét… Szent Ferenc ebben is példánk: látható formában viselte a szenvedés jeleit stigmáiban.

Kovács Gergely végül arra biztatta az ünneplőket,

A ferences lelkiségben való elmélyülésre kínált lehetőséget a kolostorkertben erre az alkalomra felállított Szent Ferenc útja imasétány, amelyen elmélyült imádkozással megközelítőleg egy óra alatt lehet áthaladni. A búcsús szentmise előtt, 11.15-től a héttizedes szerafikus rózsafüzért imádkozták közösen. A magánima és a közösen végzett imádság által is teljesebben megnyílik lélek a kegyelmekre, melyeket a jó Isten mindenkinek gazdagon ad.

A szentmise visszanézhető Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei Facebook-oldalán és a Međugorjei Imacsoport Sepsiszentgyörgy oldalán is.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »