Ízletes kókusztermékek (X)

Ízletes kókusztermékek (X)

A kókusztermékek amellett, hogy nagyon finomak, még egészségesek is. A kókuszpálma az Indiai-óceán szigeteinek térségéről származik, onnan honosodott meg Európában is. 

A kókuszdiót borító rostszálakat elsősorban a textiliparban hasznosítják, míg a kókusztejet és a kókuszkrémet a konyhában. Az alábbiakban a kókuszhús valamennyi fogyasztási módját megpróbáljuk összefoglalni.

A kókusz lehetséges felhasználásai

A kókusz húsa egy ásványi anyagokban és vitaminokban meglehetősen gazdag termék. Így nem csoda, hogy az emberi szervezetre kifejezetten jótékonyan hat. Ezt a növényfajtát számtalan formában felhasználják. Készítenek belőle kókuszolajat, kókuszvizet, kókuszcukrot, sőt még kókuszlisztet is.

A magvetéstől a kész termékig

A termékek mindig friss kókuszból készülnek. Léteznek kifejezetten erre a célra létrehozott ültetvények, ahol a magok elvetésétől kezdve a feldolgozásig minden apró lépést gondosan leellenőriznek.

A kókuszdiókat egy napon belül szállítják az ültetvényekről az üzemekbe. Ezt követően igyekeznek minél hamarabb feldolgozni, ami általában egy három és öt óra közötti időtartamot jelent. Az üzembe szállítás és a feldolgozás között eltelt idő fogja meghatározni az elkészült kókuszkészítmény frissességét.

Milyen kókusztermékek léteznek?

Hírdetés

1. Kókuszvíz

A kókuszvíz a zöld – még meg nem érett – kókuszdióban lévő, kicsit zavaros folyadék. Az íze édeskés, viszont nem nagyon hasonlít a kókusz ízére, ezért gyakran összekeverik más gyümölcs- és zöldséglevekkel. Egyik legnagyobb előnye, hogy kalóriaszegény folyadékról van szó, így meglehetősen népszerű a sport iránt rajongók körében. A PaleoCentrum újdonságai között most tartósítószer-, laktóz- és gluténmentes kókuszvizet is találhatunk.

2. Kókusztejszín

A kókusztejszín ugyancsak mesterséges adalékanyagok nélkül készült termék. Kifejezetten intenzív kókuszízzel rendelkezik, és tökéletesen helyettesítheti a hagyományos tejszínt. Sütéshez, főzéshez egyaránt alkalmas. Jó választás lehet, ha valaki laktózérzékeny, hiszen a kókusztejszínnel kiválthatjuk az állati eredetű fehérjét.

3. Kókuszkrém

A kókuszkrém sűrű textúrájának és zsíros állagának köszönhetően kellemes krémes ízt ad. Nem tartalmaz sem szóját, sem glutént, sem tejet. Egy teljes mértékben vegán termékről van szó, amelynek az íze mellett az illata is zamatos. Általában hűvös helyen érdemes tárolni, és sokféle felhasználási lehetősége létezik.

4. Kókuszzsír

Végül, de nem utolsósorban a kókuszzsír abban különbözhet a többi kókuszterméktől, hogy nemcsak a konyhában, hanem a bőrápoláshoz is kiválóan fel lehet használni. Érdekessége, hogy megfelelően magas – kb. 23-24 fokos – hőmérsékleten olajjá képes alakulni.

Láthatjuk, hogy a kókuszdióból nyert kókuszt valóban számtalan módon fel lehet használni. Nemcsak desszertként, hanem tésztaalapanyagként is megállja a helyét. Fogyasszuk bátran!

 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »