Itt a vég: a következő időszakban a sör ára is drasztikusan emelkedhet

Itt a vég: a következő időszakban a sör ára is drasztikusan emelkedhet

Az elmúlt hónapokban tapasztalható drasztikus infláció eddig kevésbé érintette a sör árát, de úgy tűnik ezen népszerű ital fogyasztóinak is drágulásra kell számítaniuk.

A pravda.sk által megkérdezett szakemberek ugyan nem akartak konkrét százalékokról beszélni, de a német gyártók ősszel 30 százalékos drágulást várnak, s nehéz elképzelni, hogy a folyamatok elkerülnék a szlovák piacot.

Jelenleg a nagy üzletláncok polcain még csak néhány centtel emelkedtek az árak, a kedvezményes ajánlatok mellett még akár a tavalyi árakon is elérhetők a legnépszerűbb márkák termékei. Más a helyzet a kisebb sörgyárak és az étteremekben, pubokban csapolt sör szintjén. 

Hírdetés

A gyártók itt a portál szerint 6-8 százalékkal emelték az árakat a vendéglátó egységek felé, amely legalább ilyen szinten megjelent a fogyasztó által fizetett árban is, legtöbbször viszont ennél jóval inkább, mivel az étteremek és kocsmák működési költségei jóval magasabbak lettek.

Ami a kézműves söröket illeti, itt az energiaköltségek emelkedése még inkább megmutatkozik az árban. Ez azzal magyarázható, hogy a gyártási folyamat még inkább energiaigényes, de a szállítás költségei is az egekbe szállnak a drága üzemanyag miatt. És ez még nem minden, hiszen az orosz-ukrán háború miatt a legnagyobb ukrán üveggyár is megsemmisült, így ez további nehézségeket jelenthet.

Szlovákiában az egy főre jutó sörfogyasztás évi 70 liter.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »