Ítéletidő tombol az Egyesült Államokban és Mexikóban

Joe Biden amerikai elnök katasztrófa sújtotta állammá nyilvánította Louisianát az Ida hurrikán pusztítása miatt, és szövetségi segély kiutalását rendelte el a helyreállítási munkákhoz – jelentette be vasárnap este a Fehér Ház. Az Ida Louisiana partjaira csapott le helyi idő szerint vasárnap délután. Az ötfokozatú Saffir–Simpson-skálán négyes erősségű hurrikán óránként több mint 240 kilométeres sebességű széllökésekkel érte el a déli állam partjait a Mexikói-öböl felől az amerikai hurrikánközpont (NHC) közlése szerint.

Az Ida az idei hurrikánidény kilencedik trópusi vihara és a negyedik, amely hurrikánná erősödött. John Bel Edwards, Louisiana kormányzója vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: az Ida az egyik leghevesebb vihar, amely a modern időkben Louisianában ért partot. A kormányzó arra kérte az embereket, hogy maradjanak otthon, és legyenek türelemmel, mert a hatóságok nem tudják, milyen gyorsan tudnak válaszolni a segélyhívásokra. „Fel kell készülniük arra, hogy a vihar elvonulta után még legalább 72 óráig otthonukban maradnak segítség nélkül. Mindent megteszünk azért, hogy ennél előbb odaérjünk, ehhez minden lehetséges erőforrás rendelkezésre áll” – tette hozzá.

Hírdetés

A kormányzó arról is beszámolt, hogy a Nemzeti Gárda 4900 tagját riasztották, valamint 195 vízi mentő jármű, 73 hajó és 34 helikopter is a rendelkezésükre áll, amelyekkel segíteni tudnak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »