Ismét a TVR igazgatótanácsának tagja lett Nagy-Debreczeni Hajnalka

Ismét a TVR igazgatótanácsának tagja lett Nagy-Debreczeni Hajnalka

Kinevezte hétfőn a parlament a román közszolgálati televíziótársaság (SRTv) és a román közszolgálati rádiótársaság (SRR) igazgatótanácsának tagjait.

A jelöltlistákat titkos, golyós szavazással választották meg, 380 támogató és 14 ellenszavazattal.

A SRTv igazgatótanácsát a következők alkotják: Georgică Severin, Lucian Ghimişi és Anca Dindirică (a PSD jelöltje), Radu Carp és Mihai Firică (PNL), Valentin – Andrei Enescu (USR), Nagy-Debreczeni Hajnalka (RMDSZ), Dorothea Ionescu (AUR), Christel Ţopescu (az Államelnöki Hivatal jelöltje), Dan Cristian Turturică (a kormány jelöltje), Dietlinde Dinesz és Gabriela Luminiţa Iordănescu (az alkalmazottak jelöltjei), Borislav Velmirovici (a nemzeti kisebbségek képviseletében).

Hírdetés

A SRR igazgatótanácsába a következők kerültek be: Ruxandra Săraru, Radu Herjeu és Răzvan-Ioan Dincă (PSD), Radu F. Alexandru és Alexandra Bogdan (PNL), Liviu Popescu (USR), Bodoczi Annamária (RMDSZ), Dragoş Daniel Pătlăgeanu (Államelnöki Hivatal), Maria Ţoghină (kormány), Oana Rusu és Marius Dorian Tănase (alkalmazottak), Milan Manyura (kisebbségek), Sorin Faur (AUR).

Az igazgatótanácsi tagokat 4 évre nevezik ki.

Nagy-Debreczeni Hajnalka esetében még 2019-ben összeférhetetlenséget állapított meg az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI), közleményük szerint a SRTv igazgatótanácsi tagjaként egyidejűleg két gazdasági társaság ügyvezetője is volt, megsértve ezzel az összeférhetetlenségi törvényt. Nagy-Debreczeni a döntést megfellebbezte, és a per információink szerint azóta sem zárult le. Nagy-Debreczeni Hajnalka 2019-ben az ANI összeférhetetlenségi vádját egyébként azzal próbálta cáfolni, hogy a szóban forgó két gazdasági társaság közül az egyik inaktív volt, a másiknak pedig a fő tevékenysége nem a médiához kapcsolható.

Ugyanakkor Kelemen Hunor RMDSZ-szövetségi elnök volt sajtótanácsosa már évek óta és jelenleg is a médiakiadással is foglalkozó Progress Alapítvány elnöke (lásd legfrissebb érdeknyilatkozatát, valamint a 2021-es és a 2020-as vagyonnyilatkozatát). Debreczeni 2014 óta tölti be a köztelevízió adminisztrációs tanácsának RMDSZ-es képviselői tisztségét, előtte férje, Nagy Zoltán Levente volt az RMDSZ megbízottja.
(agerpres, hírszerk)

Kiemelt kép: archív


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »