Ismeri a mediterrán diétát? Így lakhat jól, ha fogyni akar

Ismeri a mediterrán diétát? Így lakhat jól, ha fogyni akar

A mediterrán diéta a legegészségesebb, számos betegség rizikóját csökkenthetjük vele, ráadásul könnyű betartani. Pontosan milyen ételeket ehetünk, ha a mediterrán diétát szeretnénk követni?

Jó néhány kutatás foglalkozott már a mediterrán diéta egészségünkre gyakorolt pozitív hatásaival, nemrég pedig egy szakmai szervezet a legegészségesebb étrendnek választotta (41 diéta közül), többek között azért, mert a cukorbetegek és a szívproblémával küzdők számára is a leghatékonyabb, emellett pedig betartani is könnyű, vagyis, hosszú távra is tervezni lehet vele.

A diétát a Földközi-tenger országainak gasztronómiája ihlette, főként a dél-olasz és a görög konyhát veszik alapul hozzá.

Nincsenek szigorú szabályai, inkább csak alapelvei, így nagyon könnyű a saját igényeinkhez, életvitelünkhöz alakítani.

– Halak, tenger gyümölcsei, zsírszegény húsok, tojás, valamint joghurt, kefir, sajtok, melyek az egészséges fehérjéket, vasat biztosítják szervezetünk számára.

Hírdetés

– Durumlisztből készült kenyerek, péksütemények, de csak módjval, tészták, illetve a rizs és más gabonafélék.

– A lencse különféle változatai (barna, vörös), valamint a zöldbab.

– A zöldségek közül jellemzően a paradicsom, a cékla, a brokkoli, a karfiol, az articsóka, a répa, a cikória, a saláta- és hagymafélék, a paprika.

– A gyümölcsök közül a narancs, az eper, a málna, a citrom, a mandarin, a grépfrút, a szőlő, a barack.

A mediterrán életmód hívei emellett nagy hangsúlyt fektetnek a rendszeres, de kíméletes mozgásra (pl. a sétálásra, úszásra), és fontosnak tartják, hogy a társas kapcsolatainkat is ápoljuk, több időt töltsünk a szeretteinkkel, barátainkkal. Kis mennyiségben a jó minőségű vörösbor fogyasztása is megengedett.

A vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, rostokban és már értékes tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott, feldolgozott élelmiszerekben szegény étrend számos módon segíti az egészségünk megőrzését, többek között csökkenti az ún. oxidatív stressz káros hatásait és gyógyítja a gyulladásokat is. A mediterrán étrendet követőknél csökkennek a cukorbetegséggel, illetve szív-és érrendszeri panaszokkal összefüggő szövődmények rizikói.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »