Iránban tovább erősítette a keményvonalas erők pozícióját a parlamenti választások második fordulója

Tovább erősítette az iráni törvényhozásban a keményvonalas politikusok pozícióját a parlamenti választások pénteken megtartott második fordulója, amelyben a konzervatívoknak a fennmaradt 45 mandátum többségét is sikerült megszerezniük.

Az iráni belügyminisztérium szombaton közölte: a márciusi első forduló és a pénteki második forduló alapján az Ebrahim Raiszi államfőt támogató konzervatív és ultrakonzervatív politikai erők 233 mandátumot szereztek meg a 290 képviselői helyből.

A hatóságok a részvételi arányt nem hozták nyilvánosságra. Ahmad Vahídi belügyminiszter annyit közölt, hogy "magas volt a részvétel".

A parlament 245 képviselőjéről a választók márciusban döntöttek, a fennmaradó 45 mandátumról pedig azért tartottak újabb szavazást, mert azok esetében még a legeredményesebb jelöltek sem szerezték meg az összes szavazat 20 százalékát, egyfelől a sok induló, másfelől a nagy mennyiségű érvénytelen szavazat miatt.

Hírdetés

Az eredményeket még jóvá kell hagynia egy felügyelőtestületnek, és az új törvényhozás május végén kezdheti meg munkáját. Iránban a választott parlamentnek másodlagos szerepe van az ország irányításában, a döntő szerepet minden fontos ügyben Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője játssza.

A márciusi első fordulóban a részvételi arány mindössze 41 százalék volt. Ahmad Vahídi szerint a részvétel "hagyományosan alacsonyabb szokott lenni a második fordulóban".

A reformista ellenzék a választások bojkottjára szólította fel az embereket, miután több jelöltjüket is kizárták a részvételből. A jelölteket a választások előtt az állam iszlám jellegén őrködő Őrök Tanácsa hagyja jóvá, és a testületnek jogában áll kizárni azokat a jelölteket, akik szerinte nem felelnek meg a feltételeknek.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »