Interjút adott a BBC-nek egy szökevény észak-koreai hírszerző tábornok

Hosszú hetekig tartó alkudozás eredményeképpen több részletben interjút adott a BBC brit közszolgálati médiának egy Dél-Koreában élő szökevény észak-koreai hírszerző tábornok, és felfedte a phenjani vezetés hírszerzési hadviselésének és legsötétebb üzelmeinek egyes részleteit. Az interjú hétfőn jelent meg.

A BBC szerint ez volt az első eset, hogy egy ilyen magas rangú volt észak-koreai katonai tisztségviselő interjút adott egy jelentős műsorszolgáltató médiumnak. Megjegyezte, hogy nem tudja független forrásból ellenőrizni a férfi állításainak igazságtartalmát, de személyazonosságára vonatkozóan talált megerősítő bizonyítékokat.

Az interjúban Kim Kuk Szongnak nevezett férfi 30 éven szolgálta az észak-korai hírszerzést annak különböző szervezeteiben, és eljutott a legmagasabb tisztségekig. A kommunista rendszert hűségesen kiszolgáló, "legvörösebb vörösként" jellemezte magát. De – mint mondta – volt hazájában a magas beosztás és a hűség sem garancia arra, hogy az ember biztonságban legyen. Akkor döbbent rá, hogy családjával együtt el kell szöknie Észak-Koreából, amikor annak fiatal vezetője, Kim Dzsong Un 2013-ban kivégeztette saját nagybátyját, Csang Szong Teket, mert elterjedt az a híresztelés, hogy amikor már apja, Kim Dzsong Il rossz egészségi állapota miatt nem tudta ellátni az ország vezetését, Csang volt a tényleges vezető. A tábornok ugyanis azt gondolta, hogy Csang Szong Teket csak száműzni fogja vidékre Kim Dzsong Un. A szökési terv 2014-ben meg is valósult, a család most Szöulban él, és Kim Kuk Szong a dél-koreai hírszerzésnek dolgozik.

Kim Kuk Szong szerint az észak-koreai vezetés mindig kétségbeesetten kereste az eszközeit annak, hogy a lehető legtöbb készpénzre tegyen szert: több laboratóriumban kábítószert állíttat elő külföldi értékesítés céljára, és illegálisan fegyvert ad el különböző közel-keleti és afrikai országoknak. A tábornok beszélt arról, hogy milyen stratégia áll a Dél-Korea elleni katonai támadások mögött, hogy konkrétan ő kinek a meggyilkolását irányította, és azt állította, hogy az ország hírszerzése és a nyolcvanas évek óta folyamatosan fejlesztett kibernetikai hadserege a világon bárhol képes lecsapni.

"Észak-Koreában a terrorizmus a legfelsőbb vezető méltósága megvédésének, a lojalitásnak a politikai eszköze" – jelentette ki Kim Kuk Szong.

A tábornok arra a kérdésre, hogy miért vállalta az interjút, azt válaszolta: mostanra ez maradt az egyetlen, amit kötelességből meg kell tennie. "Mostantól aktívabban dolgozom azon, hogy északi honfitársaim egyszer kiszabaduljanak a diktatúra szorításából" – tette hozzá. Mint mondta, több mint 30 ezer észak-koreai szökevény él Dél-Koreában, és eddig közülük csak néhány volt hajlandó beszélni a médiának. Minél magasabb tisztséget töltöttek be volt hazájukban, annál nagyobb kockázatot vállalnak magukkal és családtagjaikkal kapcsolatban, ha beszélnek.

Kim Dzsong Un az emberek életminőségének javítására szólította fel a kormányilletékeseket a pártjubileumon

Hírdetés

Az emberek életminőségének javítására szólította fe a kormányilletékeseket a kedvezőtlen gazdasági helyzet közepette Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az állampárt alapításának évfordulóján.

A phenjani rezsim szócsövének tekintett KCNA hírügynökség hétfőn számolt be az előző napi jubileumi eseményekről, azt írta, hogy művészeti előadásokkal, gálaműsorokkal és tűzijátékkal ünnepelték a Koreai Munkapárt alapításának 76-ik évfordulóját. Az ilyen alkalmakkor tartott nagy katonai díszszemléről nem tett említést.

Az észak-koreai gazdaság évek óta szenved az atom- és fegyverprogramja miatt bevezetett nemzetközi szankciók miatt, a heves esőzések és áradások pedig súlyosbították a helyzetet. Egy ENSZ-jelentésben – amelybe a múlt héten nyert betekintést a Reuters hírügynökség – az szerepelt, hogy az éhínség jelenti a legnagyobb veszélyt a koronavírus okozta világjárvány idején még nagyobb elszigeteltségbe vonuló Észak-Korea számára, és a súlyosbodó humanitárius helyzet válságba torkollhat.

Kim a vasárnapi ünnepségen mondott beszédében azt hangoztatta, hogy az országra hatalmas feladatok várnak a gazdaság kiigazításában és fejlesztésében, és a közelmúltbeli párt- és kormányüléseken kitűzött gazdasági célok elérésében.

"A zord helyzet ellenére az egész párt számára az egység megteremtése az egyetlen módja a lendületes előrehaladásnak a példátlanul fontos munkában" – hangoztatta Kim, de egyetlen szóval sem utalt arra, hogy megrekedtek az észak-koreai atomfegyverek leszerelését célzó tárgyalások a nyugati országokkal. Az országvezető óvott attól, hogy a kormánytisztviselők igényt tartsanak kiváltságokra és kedvezményekre, mindig mérlegelniük kell szerinte, hogy a munkájuk nem sérti-e az emberek érdekeit vagy nem okoz-e nekik bajt.

Az állami média híradásai szerint Kim egy zsúfolásig megtelt teremben, sötét ruhát viselő illetékesek előtt mondta el ünnepi beszédét. Közösségi távolságtártás jórészt nem volt, a résztvevők maszkokat sem viseltek, de nem voltak láthatók másfajta járványügyi intézkedések sem.

Észak-Korea eleddig egyetlen koronavírus-fertőzöttről sem számolt be, de szigorú határzárat foganatosított, korlátozta a szabad mozgást, és más intézkedéseket is bevezetett.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »