Felmérés: Míg Pellegrini és Čaputová egyesíti, addig Matovič és Fico megosztja a társadalmat

Felmérés: Míg Pellegrini és Čaputová egyesíti, addig Matovič és Fico megosztja a társadalmat

A társadalmat leginkább egyesítő politikusok közé Peter Pellegrini államfő és Zuzana Čaputová volt elnök tartozik. Ezzel szemben leginkább Igor Matovič parlamenti képviselő (Szlovákia, volt OĽaNO) és Robert Fico miniszterelnök (Smer-SD) osztja meg a társadalmat – derült ki, a „Hogy vagy, Szlovákia?” folyamatos lakossági attitűdvizsgálat adataiból.

A koalíciós és ellenzéki szavazók részben egyetértenek abban, hogy Peter Pellegrini és Zuzana Čaputová fogja össze leginkább a társadalmat.

Míg a kormánypártok szavazóinak 75,6 százaléka társadalomegyesítő személyiségnek nevezte Pellegrinit, addig az ellenzéki pártok szavazóinak 20,5 százaléka is. Ehhez hasonlóan az ellenzéki pártok szavazóinak 75,4 százaléka, de a kormánypártok szavazóinak 13,9 százaléka is társadalmat összefogó politikusnak nevezte Čaputovát. A felmérésből az is kiderült, hogy Pellegrini választása a nemhez is kapcsolódik (a férfiak gyakrabban látják őt egyesítő politikusnak), míg Čaputová választása a végzettséghez (a felsőfokú végzettségű válaszadók gyakrabban látják őt társadalmat egyesítő politikusnak).

Hírdetés

A felmérés szerint Igor Matovič osztja meg leginkább a társadalmat. Ezzel kapcsolatban a koalícióra szavazók 68,2 százaléka, a parlamenti ellenzéki párt szavazóinak 25,5 százaléka vélekedett így. A második leginkább polarizáló politikai személyiség Robert Fico (41 százalék). Az ő esetében viszont nincs egyetértés a koalíció és az ellenzék szavazói között, hiszen a koalíciós pártok szavazóinak mindössze 9,3 százaléka látja őt megosztó személynek, míg az ellenzéki pártok szavazóinak mintegy 74,8 százaléka.

A felmérésből az is kiderült, hogy Szlovákiában több mint két év óta most a legmagasabb az emberek politika iránti érdeklődése, és a miniszterelnök elleni merénylet után még tovább nőtt. Továbbra is igaz, hogy a politika iránt gyakrabban érdeklődnek a férfiak, az idősebb válaszadók és a felsőfokú végzettségűek.

A felmérést június 19. és 24. között végezték 1000 fős mintán. Ez egy felméréssorozat, amelyet az MNFORCE felmérési cég és a Seesame kommunikációs ügynökség kezdeményezett a Szlovák Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetével (SAV) és a Szlovák Tudományos Akadémia Társadalmi Kommunikáció Kutatóintézetével együttműködve.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »