India- és Kína-barát jelölt között dőlhet el a Maldív-szigeteki elnökválasztás

Elnökválasztás kezdődött szombaton az Indiai-óceánon fekvő Maldív-szigeteken.

Az India délnyugati részéhez közel fekvő területnek lakossága arról határoz, hogy újraválasszák-e az India-barátnak tartott jelenlegi elnököt, Ibrahim Mohamed Solihot, vagy fő riválisát Mohamed Muizt. Ez utóbbi jelölt azt ígérte, hogy ha megnyeri az elnökséget, eltávolítja a Maldív-szigeteken állomásozó indiai csapatokat, és kiegyensúlyozza az ország kereskedelmi kapcsolatait, amelyek szerinte erősen India javát szolgálják.

Muiz pártját, a Népi Nemzeti Kongresszus pártot erősen Kína-barátnak tartják. Vezetője, Abdullah Jamin, amikor 2013-2018-ban elnök volt, a Maldív-szigeteket Kína "Egy övezet, egy út" elnevezésű projektjének részévé tette. A kezdeményezés kikötők, vasutak és utak építését irányozza elő a kereskedelem – és Kína befolyásának – Ázsiára, Afrikára és Európára történő kiterjesztése érdekében.

India és Kína egyaránt verseng a befolyásért az Indiai-óceánon található, mintegy 1200 korallszigetből álló apró szigetcsoport államában, amely a Kelet és Nyugat közötti fő hajózási útvonal mentén fekszik.

Hírdetés

Az elnökválasztáson a nyolc jelölt közül Solih számít első számú esélyesének, mivel legerősebb riválisát, Jamint a legfelsőbb bíróság megakadályozta a jelöltségben, mert korrupció és pénzmosás miatt börtönben ül. Így Muiz lett a Népi Nemzeti Kongresszus párt jelöltje.

Muiz azt reméli, hogy kihasználhatja a Solih vezette Maldív Demokratikus Párton belüli szakadást, amely Mohamed Nasid, a karizmatikus volt elnök eltávolodását és saját jelölt indítását eredményezte.

A szombati választáson több mint 282 ezer ember jogosult szavazni. Egy jelöltnek 50 százalék plusz egy szavazatot kell kapnia ahhoz, hogy győzni tudjon. Ellenkező esetben az első két helyezett a hónap folyamán egy második fordulóban mérkőzik meg egymással.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »