Imre Bence: mindent feltettem a kézilabdára

Imre Bence: mindent feltettem a kézilabdára

Ha már kijutottunk az olimpiára, szeretnénk nagyot alkotni – mondta a magyar férfi kézilabda-válogatott legújabb csillaga, Imre Bence, aki szerint a berobbanásához kellett a szerencse is, de úgy érzi, megdolgozott érte. A 21 éves szélső felemásnak tartja az FTC szezonját, és várja, hogy ősztől a világ legerősebb bajnokságában játszhasson.

Imre Bence a következő szezontól a THW Kiel kézilabdázója lesz. A német klub meghívására volt ott Kölnben, a Bajnokok Ligája hétvégi négyes döntőjében, és láthatta, hogy leendő csapata a harmadik helyen végzett. A 21 éves szélső az InfoRádiónak elmondta: azon még nem gondolkodott, hogy látja-e már a helyét a Kielben.

„Más lesz, amikor már ott leszek, el lehet kezdeni játszani a gondolattal, hogy milyen lesz a helyem. Szeretnék minél többet a pályán lenni, de sok meccs lesz, szóval ettől nem félek. Forgatják a csapatot rendesen. Nehéz lesz pótolni a távozó Ekberget, de azért igazoltak minket Lukas Zerbével, mert képesnek tartanak arra, hogy megoldjuk ezt a feladatot a poszton” – fejtette ki.

Elismerte, hogy nehéz elhagyni a Ferencvárost, de tervei között volt, hogy külföldre igazol. A Kiel először édesanyját, Kökény Beatrixot kereste meg a januári Európa-bajnokság alatt, utána vele is felvették a kapcsolatot. „Minden könnyen zajlott. Nem kell magyarázni, hogy miért rájuk esett a választás, a világ egyik legjobb klubjáról van szó” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy négyszeres BL-győztes együttesről van szó, ahol hatalmasak a tradíciók, és szinte minden meccsen telt ház előtt játszhatnak.

A Bundesliga ráadásul a világ legerősebb bajnoksága, évről évre egyre keményebb a küzdelem. A 18 csapatos bajnokságban Imre Bence szerint egy-két csapatot leszámítva bármi megtörténhet, utolsó is meg tudja verni az elsőt, és a 13-14. helyezettben is olyanok játszanak, akik máshol topklubokba férnek be. Ebben a mezőnyben a Kiel ezúttal a negyedik helyen végzett, így a következő szezonban nem szerepelhet a BL-ben, csak az Európa-ligában. Ezt azonban nem érzi nagy gondnak a magyar válogatott játékos.

„Az Európa Liga is erős, évről évre fejlődik. Nem lehet előre azt mondani, hogy biztosan négyes döntőt játszunk, mert ott is vannak jó csapatok, főleg a nyolc között. Magasabb lesz a cél az EL-ben, a bajnokságban pedig az, hogy visszakerüljünk az első kettőbe.”

Az FTC is a negyedik helyen végzett a magyar bajnokságban, az Európa-kupában pedig elődöntőig jutott.

„Felemás szezon volt. Az első félév közepesre sikerült, a rangadókat nem tudtuk megnyerni, és tavasszal is csak egyet sikerült. A második félévben sok sérültünk volt, a kupában egyre keményebb meccsek jöttek, kemény terhelés volt így. Nehéz volt mentálisan és fizikálisan is. Nem ez volt a legjobb szezonunk játékban sem, de a célt elértük a negyedik hellyel.

Közepes szezonnak mondanám, több is lehetett volna benne”

Hírdetés

– értékelte utolsó ferencvárosi idényét a szélső, és reméli, hogy jövőre a zöld-fehérek a harmadik helyet is megszerezhetik a magyar bajnokságban.

Imre Bence a januári Eb-n robbant be a magyar válogatottba, majd utána már az olimpiai selejtezőn is kulcsszereplő volt. Az elmúlt fél évről ezzel együtt szerényen nyilatkozott.

„Az Eb-n lehet, hogy én maradtam volna ki, ha Pedro elvállalja a szereplést, de családi okok miatt nem játszott. Megkaptam a lehetőséget, és megpróbáltam vele élni. Az első két meccsen kimaradtam a keretből, aztán

próbáltam mindent beleadni, megmutatni, hogy jó játékos vagyok. Ez kijött, sikerült – szerencse is kellett hozzá.

Voltak olyan lövések ugyanis, amelyekhez kellett szerencse, de megdolgoztam, harcoltam érte. Felszabadultan játszottam. Nyugodt voltam az elmúlt időszakban, csak a kézilabdára koncentráltam. Örülök, hogy az olimpiai selejtezőn is jól ment a játék, előtte volt a kieli bejelentés, így szerettem volna, így kértem, hogy hadd fókuszáljak a selejtezőre. Amikor fontos volt, én is hozzá tudtam tenni a csapat teljesítményéhez.”

Az olimpiai felkészülést 20 játékossal kezdi majd el a magyar válogatott, a keretben természetesen Imre Bence is ott van. Párizsba 14 játékos és három tartalék utazhat majd.

„Sok múlik az első meccsen, Egyiptom nagyon jó csapat, de az egész mezőny is erős. Az első cél, hogy az első meccset megnyerjük. Szeretnénk továbbjutni a csoportból, de ez nem lesz könnyű. Nem azért utazunk, hogy ötödikek legyünk a csoportban, ha már kijutottunk, szeretnénk nagyot alkotni” – mondta a 21 éves szélső.

Imre Bence elárulta, ma már kevesebbszer mennek úgy oda hozzá, hogy ő Imre Géza és Kökény Bea fia, saját jogán is megismerik. Ezzel együtt klasszisnak még nem nevezi magát.

„Fiatal vagyok, jó úton járok, szeretnék minél többet a pályán tölteni és élvezni az egészet.”

A családi örökség 14-15 évesen még teher volt számára, de mára már nem az, azokon a kommenteken is csak jót nevet, hogy azért válogatott, mert a szülei ismert sportolók. Édesapja miatt a vívást is kipróbálta, de a kézilabda maradt az első számú sport számára.

„Nem volt presszió gyerekkorban, a szüleim csak örültek annak, hogy sportolok, de ha mérnök akartam volna lenni, akkor most annak tanulnék. Azt mondták, hogy élvezzem a sportot. Mindent feltettem a kézilabdára.”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »