Ilyen volt az idei év a gombaszögi pálos monostorban

Ilyen volt az idei év a gombaszögi pálos monostorban

A gombaszögi pálos monostor 2021-es fejlesztéseit és az ásatás eredményeit ismertette Orosz Örs, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője.

Orosz Örs felidézte, a munkálatok 2017-ben kezdődtek, a takarítás után kezdetét vette az ásatás. Az idén tavasszal és nyáron is zajlottak ásatások, azóta pedig az állagmegóvási munkák folynak. Mára a terület 50 százalékát sikerült feltárni, többet nem enged meg a műemlékvédelmi hivatal.

Furcsa ez a hozzáállás, szerintem a régió egy ilyen jelentős emlékét meg kellene mutatni a látogatóknak. A terület 50 százalékát engedték feltárni, ezt idén sikerült teljesíteni. Most arról folyik a vita, hogy hogyan legyen mindez prezentálva. Van egy-két műemlékvédő, aki azt szeretné, hogy a templom kivételével mindent temessünk vissza. A mi ambíciónk az, hogy a középkori járószintet bemutatva konzerváljuk a kiálló falakat”

– mondta.

A templom legmagasabb megmaradt része a déli fal egy szakasza. A statikai problémák miatt visszaépítik a falszakasz eredeti támpillérét, illetve a két oldalán az ablakokat. A fal tetejéből mintegy fél métert el kell távolítani, szintén statikai gondok miatt, viszont két méternyit ráfalaznak, így ezen a ponton a fal eléri majd eredeti magasságát, ahol egykor a tető kezdődött.

„Ez a falszakasz a két ablakkal hivatott bemutatni az épület monumentalitását. Látható, hogy ez egy nagy kolostortemplom volt. A pelsőci templom analógiája figyelhető meg benne, a szentély záródása is ugyanolyan volt, mint Pelsőcön” – mondta Orosz.

Hírdetés

Elkészült az ún. armírozás, tehát a faragott sarokkövek visszaépítése – ezek helyi alapanyagból, illetve görgői darázskőből készültek –, illetve a körítőfal egy szakasza és a nyolcszögletű kápolna, amely Veszprém és Podolín után a Kárpát-medence harmadik ilyen, nyolcszögletű középkori objektuma. Elkészült a templomhajó mindhárom küszöbje, a bejáraté, a személyé és az oldalsó ajtóé, amely valószínűleg a sekrestyébe vezetett. A bejárati lépcsőt sikerült teljesen rekonstruálni, ugyanis rábukkantak három eredeti kövére, s az egyiknek az eredeti helyét is sikerült megtalálni. „A műemlékesek kifejezetten kérték, hogy a kiegészítés idegen kőből legyen csinálva. Mádról hoztunk követ, mert egykor volt ott birtokuk a gombaszögi pálosoknak, s a lépcső eredetileg sárgás színű mádi kőből készült. Ugyanabból a bányából használtunk zöldesfehér színű követ, tehát mindkét fajta kő ugyanabból a bányából származik, csak 600 év különbséggel” – magyarázta Orosz Örs.

Bebek György síremlékének másolata ideiglenesen a nyolcszögletű kápolnában kapott helyet. A műkőből készül másolat patináját vasrozsdával alakították ki. A negatív olyan jól sikerült, hogy még az évek során az eredetibe karcolt nevek, szavak is jól kivehetők, olvashatók.

A kút feltárása még nincs befejezve. A fala be volt dőlve, ezt kiásták, az eredeti kövekkel visszafalazták, de 500 cm mélységben, ahol kezdődik a régészeti réteg, meg kellett állniuk, ennyit engedélyeztek a műemlékvédők. „A munkát az első leletnél fejeztük be, ez egy 16. századi ezüst pénzérme, annak a császárnak a pénze, aki leromboltatta Gombaszöget” – jegyezte meg.  

Vasárnap nyílt nap a monostornál

Az idén az ásatások és az állagmegóvási munkák – amelyek Magyarország kassai főkonzulátusa és a KultMinor támogatásával, illetve az IDŐUTAZÓK – Közös örökségünk – Gombaszög&Miskolc című Interreg-pályázat keretében valósultak meg – miatt a monostor területe zárva tartott a nyilvánosság előtt. Október 24-én, vasárnap azonban nyílt napot tartanak, az érdeklődőknek bemutatják a feltárt területet és a felújítási munkák eredményeit. Idegenvezetést is tartanak, 13:30 órától magyar, 15:00 órától pedig szlovák nyelven.

Mivel jócskán megemelkedett az építőanyagok ára, az idei szezonra tervezett öt kamionnyi vakolat helyett csak négyet tudtak megvásárolni. Hogy be tudják fejezni a munkálatokat, ún. crowdfunding kampányt, közösségi finanszírozási kampányt indítottak annak reményében, hogy sikerül összegyűjteni egy kamionrakomány vakolat árát.

Eddig a szükséges összeg fele gyűlt össze.

Az említett munkálatok mellett még az idén konzerválni szeretnék a már körbeásott oltárokat, illetve megkezdik a föld visszatöltését a templomhajóba, hogy jövő tavasszal a padlócsempe visszahelyezésével folytathassák a munkát.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »