Micskó András: Vesszenek a tehenek! Avagy harmincéves energiapolitika a legfrissebb árakon

Micskó András: Vesszenek a tehenek! Avagy harmincéves energiapolitika a legfrissebb árakon

Nyitókép: berek.hu

„Bolygónk már most több mint 1 °C-kal melegebb az iparosodás előtti hőmérséklethez képest – olvasható az EU oldalán. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) tudósainak figyelmeztetése szerint az 1,5 °C-os globális hőmérséklet-emelkedésnek komoly és visszafordíthatatlan környezeti és társadalmi következményei lesznek. Minél jobban zavarjuk az éghajlatot, annál nagyobbak a társadalmunkat és a környezetünket érintő kockázatok.” És mit kell tennünk a hőmérsékletemelkedés megállítására? – csökkenteni az üvegház-hatású gázok kibocsátását. Ujhelyi Géza kiválóan mutatja be az esztelen zöldpolitika következményeit.

A német példa fényes bizonyíték a megújulóenergia-források elégtelenségére. Németországban a nap- és szélerőművek telepítésének ösztönzésével napjainkig sikerült a jelenlegi, 75.000 MW körüli villamosenergia-igényt jócskán meghaladó, kb. 122.000 MW teljesítményű erőműparkot megépíteni. Az időjárásfüggő erőművek építésében 2035-ig további 398 000 MW-ot kívánnak létesíteni. Ez 30 000 db 5 megawattos, a ma legnagyobb széltornyot jelenti, ebből 5000 darabot a tengerbe építve. Az ehhez szükséges terület: 9000 km2, Szlovákia területének egyötöde.

Tovább növelte az elhibázott energiapolitika káros hatását az atomerőművek leállítása, illetve a szénerőművek kivezetésének elhatározása. Néhány esetben már megtörtént egyes szénerőművek lekapcsolása – ilyen volt például a hamburgi 800 megawattos Moorburg, Németország legkorszerűbb szénerőművének leállítása, 3 évvel üzembehelyezését követően. Ezzel 2021-ben a megújuló források aránya ugyan elérte a 45,8 százalékot, ám ennek ellenére a szén-dioxid kibocsátás ahelyett, hogy csökkent volna, még nőtt is az előző évhez képest.

Miért? Mert a megújulók bizonytalansága miatt kompenzációs erőműveket kell létesíteni, hogy a nap, vagy a szél kimaradása esetén a fogyasztók ne maradjanak áram nélkül. Ezek fenntartása pedig aránytalan költségeket okoz, mert akkor is fenn kall tartani őket, amikor üresen járnak! „ …ahhoz, hogy az időjárásfüggők volatilitását kiegyenlítsék – további 60 000 MW-nyi gázturbinás erőművet is beterveztek (200 db 300 megawattos erőmű), melyeknek 100 százalékban hidrogén tüzelésre is alkalmasnak kell lennie. Azt hiszem egyáltalán nem túlzok, ha ezeket a terveket csak a vágyak szülte illúziónak minősítem…” Tekintettel arra, hogy az orosz gáz kiesett, igen kétséges, hogy ez a kapacitás létrejön-e, és egyáltalán mivel fog üzemelni. De sebaj!

A két intézkedés hatása egyértelműen a költségek növekedését okozza. [Ugyanis] a fosszilisek és az atomerőmű más tartalékot nem igényeltek, így a megújuló nélküli (korábbi) villamosenergia rendszerek alacsonyabb áron tudtak villamosenergiát szolgáltatni, mivel az egységek szabályozhatóbbak s így jobban kihasználhatóak voltak.

Tekintve, hogy az EU-ban ugyanazok a politikai erők fundálnak mint Németországban, a helyzet sajnos a közösségben ugyanolyan rossz. 2014 és 2019 között (Juncker-éra) az EU éves CO2 kibocsátása 8 tonna/főről (NAPI 22 kg/fő!) 7,8-re változott: szerényke 2,5%… UvdL alatt 7,8-ról 7,3-ra (csak 2019-2022-ig van adat), de látnunk kell, hogy a COVID 2020-ban 8%-kal csökkentette – no nem csak úgy a kibocsátást, hanem a termelést –, s ezzel arányosan esett a gázkibocsátás is, de két év alatt a zuhanás felét már szépen vissza is hízta.

Hírdetés

Az elhibázott energiapolitika elsődleges felelőse, az EU, képtelen volt 34 év alatt újragondolni energiatermelési koncepcióját. A szén-dioxid mentesítés érdekében már 1990-től az úgynevezett kibocsátás-kereskedelemmel tervezte zöld-irányba terelni termelőit és felhasználóit. Bevezette az ETS-rendszert, ami gyakorlatilag a fosszilis tüzelőanyag büntetőadóztatását jelenti. Ha fosszilisből termelsz, egy „ETS-kvótát” hozzá kell számolnod a villamosenergia árához! Így képeztek számodra mesterséges hátrányt a megújulókból termelőkkel szemben. A másik oldalról azonban, ezzel – tudatosan megdrágítva az energiát – folyamatos versenyhátrányt okoztak az európai felhasználóknak! 2013-2021 között ez 78 milliárd euróval növelte a fogyasztói árakat, ma évente 17 milliárd eurót jelent. Minden évben ennyivel rontjuk áruink versenyképességét a világ más áruival szemben!

Erre jön még a megújuló források közvetlen támogatása. Ezek éves költsége a fogyasztóknak az EU-27 tagállamában jelenleg 69 milliárd eurót tesz ki. A 2008 és 2021 között kifizetett összes támogatás 770 milliárd euró volt (!). …Ebből 120 db. 1000 megawattos atomerőművet lehetett volna létesíteni!

Ezek eredőjeként az orosz-ukrán háború előtt az EU-ban a háztartások által fizetett villamosenergia-árak 80%-kal, míg az iparban alkalmazott árak körülbelül 30%-kal haladták meg a G20-ak árait. A háztartások gázára az EU-ban megközelítőleg kétszerese volt a G20-ban érvényesnek. Az orosz-ukrán háború többszörösére fokozta az áremelkedést, tovább rontva a helyzetet azzal, hogy a szankciós politika következményeként most már a fizikai hozzáférés is ellehetetlenül az olcsó energiahordozókhoz.

Mindez úgy történik, hogy az EU 27 tagállama a földi légkör szén-dioxid tartalmát nem képes befolyásolni a maga kb. 10 százalékos kibocsátási arányával. Különösen akkor nem, amikor a fejlődők ennél messze nagyobb kibocsátás növekedést terveznek! 2019-ben, amikor a Covid következtében a Föld egészének antropogén [emberi eredetű] kibocsátása kb. az EU teljes kibocsátásával esett vissza, a Föld légkörét reprezentáló Mauna Loai CO2-mérésekben ebből semmi sem volt érzékelhető. A CO2 értékek a korábbi ütemnek megfelelően, töretlenül növekedtek tovább.

Az EU azonban – azon túl, hogy hangzatos célokat fogalmaz meg – a valóságban elavult, ellentmondó és átgondolatlan rendeleteket alkot, tekintet nélkül a közösség érdekeire. Együgyű politikusai, rendszerszintű ismeretek hiányában, egyoldalú és ostoba tévképzeteiket foglalják törvénybe és kényszerítik a gazdaságra és a lakosságára. Így lehetséges, hogy az EU GDP-je az 1990-es 28,4%-ról 2021-re 14,5%-ra esett vissza (közben az USA 26,2->24,2!). Igaz, hogy ez a csökkenés a 2008-as amerikai eredetű válsággal változott brutális, 40%-os zuhanássá, de azt, hogy 16 év alatt semmit nem tudtunk javítani a pozíciónkon, csakis magunknak köszönhetjük.

Következetes butaságunkkal 35 év alatt leírtuk magunkat a világtérképről, anélkül, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása a világban kicsit is csökkent volna. Ebből persze nem következik, hogy kötelességünk volna növelni a kibocsátásunkat!

De hadd kérdezzem meg: ha az USA 35 év alatt 5,1-ről 4,9%-ra* csökkentve kibocsátását, csak 2%-ot veszített világgazdasági súlyából, miért vesztett az EU 10%-ot, 1,2%-ot esve ugyanebben a mutatóban?

Nem kellene júniusban, megírt beszédeik felolvasására is képtelen médiapojácák helyett, szakpolitikusokat juttatnunk az EU-parlamentbe? Ön Tudja már, kiket indít kedvenc pártja a választásokon?

Micskó András

*Ujhelyi Géza – A cél a szén-dioxid kibocsátás csökkentése volt, de az eredmény a német gazdaság elgáncsolása lett (g7.hu/ VILÁG 2022. augusztus 20. 16:55• VILÁG)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »