Illatos szappanvirágok

Illatos szappanvirágok

A királyhelmeci Borisza Brigitta dekoratív hobbit választott magának, olyat, amely ötvözi a virág szépségét a kreativitással. Így lett a szappanvirágok szerelmese és készítője. Annak idején jó egy hónapot szentelt arra, hogy elméletben mindent alaposan elsajátítson.

Az internet korában nem gond bármi újba belefogni, mondja Brigitta, hiszen rengeteg segítséget nyújtanak a kisfilmek, de természetesen a gyakorlat, a rutin itt is fontos szerepet játszik. A boltokban minden eszközt, alapanyagot be lehet szerezni, ám az árak évről évre borsosabbak.

Hogy mi a szappanvirágok készítésének menete? – Először is el kell döntenünk, milyen külsőt szánunk a kreációknak – kezdi a magyarázatot Brigitta –, kaspóba, kosárba, porcelán tálra, netán dobozba berül-e a kompozíció? Ma talán a doboz számít a leginkább trendinek.

Ezt követően előbb a száraz oázis kerül a tartóedénybe, majd a különböző színben kapható szizál, esetleg a moha. Ezen kapnak helyet majd a szappanvirágok, zöld növénykékkel kiegészítve. Ha az alapokkal elkészültünk, jöhetnek a virágok. Eleinte saját kezűleg szerettem volna a szappant is elkészíteni, de rá kellett ébrednem, hogy ez eléggé macerás, így praktikusabbnak láttam, ha megvásárolom a félkész kecsketejes szappantömböt, s ahhoz adom majd a további hozzávalókat.

Hírdetés

Bár Kleopátra óta tudjuk, hogy a kecsketej legendás bőrszépítő, a belőle készült szappanokra sok-sok évszázadot kellett várnia a világnak. A természetes kozmetikumok területén a kecsketej jelenleg az egyik legnépszerűbb alapanyag. Bőrtápláló vitaminokban, ásványi anyagokban és proteinekben rendkívül gazdag. Köztudottan gyulladáscsökkentő hatású, bőrallergiára és a pattanásos bőrre rendkívül előnyös.

– A felmelegített szappanba előbb a színezék kerül, majd kérés szerint illóolajok formájában az illatanyag, a levendula, a cédrus, a citrusfélék. A folyékony állapotban lévő színes és illatos szappan végül szilikonformákban bő egy órán belül megdermed. Amikor a munka legkreatívabb részéhez érek, a fejemben már megszületett a kompozíció. Ez a hobbi képes teljesen feltölteni, kikapcsolni, olyankor úgy érzem magam, mintha egy másik dimenzióba kerülnék.

Az elmúlt 3 év során több száz dekorációt készítettem. Örülök, ha a tágabb családom, a barátaim megbíznak egy-egy feladattal, hiszen alkotásaimmal szeretnének meglepni valakit. Fontos azonban, hogy néhány nappal korábban szóljanak, hiszen elkészítésükhöz minimum 2 napra van szükségem.

Mindegyik alkotás egyedi és kézzel készített. A dekorációk sokáig megtartják szépségüket és illatukat, akár hónapokon keresztül képesek kellemessé tenni környezetüket.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/46. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »