Így mér csapást az orosz gazdaságra a második szankciós csomag

Így mér csapást az orosz gazdaságra a második szankciós csomag

Az Európai Unió meghozta második szankciós csomagját Oroszországgal szemben, válaszul Ukrajna katonai lerohanására. Mint arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk, a büntetőintézkedéseknek öt eleme van, és átfogóan gyengítik az orosz ipart és gazdaságot, melynek célja, hogy Putyin elnök fejezze be az orosz-ukrán háborút.

A hvg.hu összegzése szerint az egyik intézkedés a bankok finanszírozását célozta, az orosz bankrendszer hetven százalékát vágták el az európai finanszírozástól. Ezek a szankciók növelik Oroszország hitelfelvételi költségeit, növelik az inflációt és fokozatosan teszik tönkre Oroszország ipari bázisát.

Megcélozták az energiaszektornak azon részét is, amelynek az olajfinomítók korszerűsítésével kapcsolatos, a szankciók révén Oroszország nem lesz képes ilyen eszközökhöz hozzájutni, ennek következtében a becslések szerint 24 milliárd eurós exportbevételtől esik el az orosz állam – írják.

Ezen túl az EU megtiltotta valamennyi repülőgép, alkatrész és felszerelés értékesítését orosz légitársaságoknak. Jelenleg az orosz polgári légiflotta háromnegyede az EU-ból, az Egyesült Államokból vagy Kanadából származik, működtetésük így jelentős nehézségekbe fog ütközni.

Az EU ugyancsak korlátozta Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiához, például a félvezetőkhöz vagy az Európában elérhető csúcstechnológiákhoz.

Hírdetés

Végül arról is döntés született, hogy diplomaták, illetve az orosz kormányt támogató üzletemberek, oligarchák nem fognak vízumot kapni az EU-ba. A szankciós listára 26 olyan személy került, akik a kormányhoz köthető üzletemberek – vagyis oligarchák.

A lap azt írja, az EU közben már a következő szankciós csomagot készíti elő, az azonban még nincs pontosan körülhatárolva, hogy ezt mikor vezetik be. Viszont biztosra vehető, hogy ezen büntetőintézkedések között már ott lesz az, hogy Oroszországot tiltsák ki a nemzetközi átutalásokat biztosító SWIFT-rendszerből.

Szijjártó Péter külügyminiszter a döntések után kizárólag a Brüsszelben dolgozó kormánypárti médiumok tudósítói számára tartott tájékoztatót.

Ebben egyébként úgy fogalmazott, a Külügyek Tanácsa erős és robosztus szankciós csomagot fogadott el Oroszországgal szemben, az EU egységet mutatott, és Magyarország ennek a részese volt, és nem igaz, hogy a SWIFT-rendszerből való kizárást megvétóztuk volna.

A miniszter megerősítette, Oroszország elnöke és külügyminisztere is rajta van a vagyonbefagyasztást illető feketelistán.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »