Így lehet válogatni a vakcinák közül a jövő héttől

Így lehet válogatni a vakcinák közül a jövő héttől

Hat gyártó oltása hozzáférhető Magyarországon, ám nem mindegyik mindenkinek: van vidéki, van „junior” és egy platformra került az egyik nyugati vakcina két keletivel. Íme a lehetőségek.

A csütörtökön érkezett Moderna-szállítmánnyal ismét növekedett a beadható koronavírus-védőoltások mennyisége Magyarországon, Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője tett erről bejelentést az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. További tudnivalókat osztott meg Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Pfizer érkező oltásaival kapcsolatban.

„Papíron” hat vakcina érhető el a magyar lakosság számára, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindenki mind a hat félére jogosult, illetve hozzájuk férhet és szabadon válogathat közülük.

A következő a helyzet most:

  • Sinopharm: 600 ezer plusz 400 ezer érkezett az elmúlt két héten, oltópontokon, online időpontfoglalás esetén hozzáférhető oltás
  • AstraZeneca: 343 200 darab érkezett a közelmúltban, oltópontokon, online időpontfoglalás esetén hozzáférhető oltás
  • Szputnyik V: 480 ezer oltás érkezett a napokban, oltópontokon, online időpontfoglalás esetén hozzáférhető oltás
  • Moderna: a múlt heti több mint 82 ezer után a csütörtöki szállítmány 68 400 adag, ebből a szociális intézmények részére biztosítanak oltóanyagot (6 ezer adag) azoknak, akik valamiért még nem részesültek benne. A fennmaradó részt második körös oltásokra teszik félre, illetve háziorvosok használhatják fel prioritási sorrend szerint (30 ezer adag)
  • Janssen: a vidéket járó oltóbuszokon hozzáférhető oltóanyag, ennek technikai oka van, egyadagos oltás lévén a helyszínre nem kell visszatérniük az oltóbuszoknak. (Jövő héttől háziorvosok is kapnak majd az új szállítmányból.)
  • Pfizer: 355 ezer dózis érkezett, ezek egy részét azonban második körös oltásra félretették, másik részük a 16-17 éves diákoknak jut (körülbelül 130 ezer), akiket jövő héttől oltanak, péntek éjfélig kérik őket regisztrációra a Vakcinainfón. A Pfizer oltásaiból jutott a múlt pénteki egynapos, rendkívüli oltási kampányra is, mintegy 100 ezer darab.

Hírdetés

Gulyás Gergely a „válogatósoknak” is üzent, kifejtetve: ezen a héten kevés vakcina érkezik, de a jövő héttől

átlagosan hetente körülbelül 120-180 ezer olyan Pfizer/BioNTech és Moderna oltás fog rendelkezésre állni, ami első dózisra beadható

(ebből 130-140 ezer Pfizer/BioNTech és 20-30 ezer Moderna hetenként).

Ismét megismételte, hogy a szakmaiként feltüntetett vélemények mögött is sokszor üzleti érdekek állnak, és ennek kapcsán közölte: itthon mindenki biztos lehet abban, hogy a nálunk elérhető oltások biztonságosak és hatékonyak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »