Igazságosság, testvériség és béke – Ferenc pápa beszéde a törvényhozókhoz

Igazságosság, testvériség és béke – Ferenc pápa beszéde a törvényhozókhoz

Ferenc pápa augusztus 25-én délben fogadta a Katolikus Törvényhozók Nemzetközi Hálózat – International Catholic Legislators Network (ICLN) – által szervezett találkozó résztvevőit a Vatikánban. Arra buzdította őket, hogy építsenek egy igazságosabb, testvériesebb és békésebb világot olyan törvényalkotási folyamatok révén, amelyek mindenki javát szolgálják és kezelik a társadalom egyenlőtlenségeit.

A Róma közelében tartott tanácskozáson az igazságosság és a béke előmozdításának fontos témájával foglalkoznak a jelenlegi geopolitikai helyzetben, amelyet a világ számos területét sújtó konfliktusok és megosztottság jellemeznek. A tanácskozáson részt vett Novák Katalin köztársasági elnök és Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára is.

A csütörtökön tartott vatikáni audiencián Ferenc pápa köszöntötte a szervezőket és a találkozó résztvevőit, és megköszönve Christoph Schönborn bíboros és a Katolikus Törvényhozók Nemzetközi Hálózatának elnöke, Alting von Geusau köszöntő szavait. A pápa nagyra értékelte II. Efrém Ignác, a szír ortodox egyház pátriárkájának jelenlétét is.

A törvényhozókhoz intézett beszédében három kulcsszóról – igazságosság, testvériség és béke – fejtette ki gondolatait a Szentatya. Reményét fejezte ki, hogy ez a három fogalom irányadó a találkozón folytatott megbeszéléseken.

Az első szó az igazságosság, amelyet úgy határozhatunk meg, mint az a szándék, hogy minden embernek megadjuk azt, ami neki jár – fogalmazott a pápa. – Ugyanakkor a bibliai hagyomány szerint konkrét cselekedeteket is magában foglal, amelyek célja az Istennel és másokkal való helyes kapcsolat előmozdítása, hogy az egyének és a közösség java virágozhasson. Világunkban sokan kiáltanak igazságosságért, különösen a kiszolgáltatottak, akik a polgári és politikai hatóságoktól várják alapvető emberi jogaik védelmét hatékony politikai döntések és törvénykezés által. Ennek kapcsán Ferenc pápa kötelezettségeikre emlékeztette a törvényhozókat: „Az önök kihívása az, hogy a közszférában védelmezzék és előmozdítsák azokat a megfelelő kapcsolatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy minden emberrel az őt megillető tisztelettel, sőt szeretettel bánjanak.” A Szentatya utalt a szegényekre, a migránsokra, a menekültekre, a betegekre és az idősekre, az emberkereskedelem áldozataira és azokra, akik azzal a kockázattal néznek szembe, hogy kizsákmányolják vagy leselejtezik őket a mai kultúra miatt, amelyben mindent eldobnak.

Hírdetés

Igazságos társadalom nem létezhet a testvériség kötelékei nélkül, vagyis a közös felelősségérzet és az emberi családunk minden egyes tagjának átfogó fejlődéséért és jólétéért való aggodalom nélkül – hangsúlyozta a pápa. – Ezért a társadalmi barátság gyakorlásán alapuló globális testvéri közösség megteremtéséhez jobb politikára van szükség, amely valóban a közjót szolgálja. Ahhoz, hogy meggyógyítsuk a világot a vetélkedéstől és az erőszaktól, amely az uralkodás, semmint a szolgálat vágyából fakad, nemcsak felelős polgárokra van szükségünk, hanem tehetséges vezetőkre is, akiket a testvéri szeretet ösztönöz, különösen a legbizonytalanabb életkörülmények között élők megsegítésére. A Szentatya arra kérte a törvényhozókat, hogy nemzeti és nemzetközi szinten tegyenek folyamatosan erőfeszítéseket olyan politika és törvények elfogadására, amelyek a szolidaritás szellemében igyekeznek kezelni a társadalom szövetét és minden ember eredendő méltóságát fenyegető egyenlőtlenségeket és igazságtalanságokat.

Ferenc pápa hozzátette: a közös jövőnk építésére irányuló erőfeszítés megköveteli a béke folyamatos keresését. A béke nem pusztán a háború hiánya. A tartós békéhez vezető út megtalálásához együttműködésre van szükség, különösen a nagyobb felelősséggel rendelkezők részéről, mindenki számára előnyös célok elérésére törekedve. A béke a kölcsönös párbeszéd iránti tartós elkötelezettségből, az igazság türelmes kereséséből és abból a hajlandóságból fakad, hogy a közösség valódi javát a személyes előnyök elé helyezzük. Ennek eléréséhez a Szentatya kiemelte a törvényhozók és a politikai vezetők fontosságát. Megjegyezte: igazi békét csak előrelátó politikai folyamatok és törvényhozás útján lehet elérni annak érdekében, hogy az egyetemes testvériségen és a mindenkit megillető igazságosságon alapuló társadalmi rend jöjjön létre.

A Katolikus Törvényhozók Nemzetközi Hálózatának tagjaihoz intézett beszéde végén a pápa azért fohászodott, hogy az Úr tegye lehetővé a katolikus törvényhozók számára, hogy „a polgári és politikai élet megújításának kovászává és a leginkább rászorulók iránti politikai szeretet tanúságtevőivé váljanak”; hogy az igazságosság és a béke iránti buzgóságuk, amelyet a testvéri szolidaritás szelleme táplál, továbbra is vezesse őket abban a nemes törekvésben, hogy hozzájáruljanak Isten országának elősegítéséhez.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »