Igazság, hitelesség, elvszerűség – Soós Kálmán emlékezete

Igazság, hitelesség, elvszerűség – Soós Kálmán emlékezete

Senkit sem szabad felednünk azok közül, akik sokat tettek a kárpátaljai magyar közösség megmaradása és boldogulása érdekében. Márpedig dr. Soós Kálmán, a Rákóczi Főiskola első rektora valóban sokat küzdött ezért a kicsinyke közösségért, akinek vezérlő elve ekképpen fogalmazható meg: az igazság mindenek felett – hangzott el azon a megemlékezésen, amelyen családjának tagjai, egykori barátai és munkatársai felelevenítették Soós Kálmán emlékét és megkoszorúzták a néhai rektornak az intézmény átriumában álló mellszobrát. 

Soós Kálmán bölcsességével, higgadtságával, szervezőkészségével és széles látókörével sokat tett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola megerősítése, az itt kibontakozódó tudományos munka fellendítése érdekében.

Igazi elkötelezett tudós ember volt, aki a tények tiszteletére tanította a diákokat.

Egyben lelkes lokálpatriótaként is számon tartjuk őt, aki tudományos műveiben a vidékünkön élők küzdelmes életét, a reformáció térnyerését, a török majd a Habsburgok ellen vívott szabadságküzdelmeinket mutatta be.

Hosszú ideig irányította a KMKSZ Ungvidéki Középszintű Szervezetét, jelentős lépéseket tett annak megerősítése érdekében. Ahová születtünk, elsősorban ott van dolgunk, emlékeztetett rá Soós Kálmánnak, a küzdőtársnak legfőbb hitvallására Orosz Ildikó, a Rákóczi Főiskola elnöke a koszorúzási ünnepségen.

Valamennyi munkahelyén – a Nagydobronyi Középiskolában, az Ungvári Hungarológiai Központban, majd később a főiskolán – arra tanította a diákokat és mindazon kollégát, akiket elindított a tudományos pályán, hogy csakis hiteles forrásokból merítsenek, mert csak ezekből lehet világos következtetéseket levonni. Amikor a múlt század nyolcvanas éveinek második felében lehetővé vált, hogy a kárpátaljai magyar települések visszakapják régi nevüket, Soós Kálmán az állami levéltárban hatalmas kutatómunkát végzett, s ennek alapján sikerült közel kéttucat település történelmi nevét visszaállítani.

Hírdetés

Mindez csak úgy vált lehetségessé, hogy a döntéshozók elé valamennyi esetben hiteles és egyértelmű bizonyítékokat tárt. 

Ha mélyen hiszel abban, amit csinálsz, és keményen teszel is érte, akkor nagy valószínűséggel erőfeszítésed eredményes lesz, leginkább ezt üzeni Soós Kálmán korán félbeszakadt, ám így is igen gazdag életműve az utókor számára, fogalmazott a Soós Kálmánról készült portréfilmben Csernicskó István, a Rákóczi Főiskola mai rektora.

A K. Debreceni Mihály és Vass Tamás által forgatott filmet a megemlékezés kapcsán a főiskola Gross Arnold termében vetítették le. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke a már említett filmben pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Soós Kálmán egész küzdelmes élete példa mindannyiunk számára:

ha kellőképpen felkészültek vagyunk és mélységesen hiszünk ügyünk igazságosságában, akkor még a kilátástalannak látszó küzdelmekből is nyertesen kerülhetünk ki.

A délután folyamán Soós Kálmán szülőfalujában, az egykoron Szabolcs vármegyéhez tartozó Szalókán szintén megemlékezésre került sor. 

Kovács Elemér


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »