Ifjú Szivek Táncszínház: Martin György utolsó szavai

Ifjú Szivek Táncszínház: Martin György utolsó szavai

A táncszínház március 17-én mutatja be Budapesten, a Művészetek Palotájában új előadását, melyre a jegyek már januárban elfogytak. A társulat ezúttal a magyar és közép-európai néptánckutatás legmeghatározóbb alakja, Martin György néptánckutató, zenefolklorista életét és tudományos munkáját dolgozta fel.

Az Ifjú Szivek a kétezres évek óta több előadásában is a tudomány és művészet kapcsolódási pontjait keresi (Felföldi levelek, Tánc húros hangszerekre). Munkájukban a kezdetektől kitüntetett figyelmet kap a Szlovákiában élő magyarok hagyományos tánc- és zenekultúrájának színpadi megformálása, közép-európai kontextusban, társadalmi értékként való bemutatása.

Nemzetközileg sikeres előadásaikban, mint a Hontalanítás, a Finetuning, vagy a Barbaro, is tetten érhető az alkotók elkötelezettsége a művészet, a tudomány, a színház és a néptánc iránt.

Hírdetés

Egy tudományág születése elevenedik meg, a néptánctudományé, amely megváltoztatta a színpadi néptáncot, lehetővé tette, hogy a városi beatzenén felnőtt, trapézfarmeros nemzedék is megismerje a falu táncát.

„A tudósok és a művészek is az általuk megfigyelt valóság bemutatásának lehetőségeit keresik. Az igazságot. A művészet az érzelmeinkhez szól, a tudomány az értelemhez. Értenünk kell Martin György, munkatársai, tanítványai és az őket követő kutatók munkájának jelentőségét. A tudomány és a technika fejlődése nem ellensége hagyományainknak, épp ellenkezőleg. Martin György tudományos megállapításai és az abból levont konklúziók nélkül számomra értelmezhetetlen, mi is az, amit ma néptáncnak hívunk” – mondta el Hégli Dusan, a darab rendezője és koreográfusa.

Az előadásban vendégként közreműködik Éri Katalin és Éri Márton. A budapesti bemutató az első abban az előadás-sorozatban, amely március 26-án a Kolozsvári Magyar Operában, majd május 13-án a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban és júniusban Brüsszelben folytatódik.

 (Sajtóközlemény/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »