Identitáserősítés külföldi iskolákkal

Identitáserősítés  külföldi iskolákkal

A kulturális kisebbségek, az identitás és a közérdekű adatok hozzáférhetősége (Open Data, azaz Nyílt Adat), valamint a környezetvédelem volt annak az Erasmus+ projektnek a témája, amely során szeptember 21–22-én Sepsiszentgyörgyön előkészítő találkozóra került sor a részt vevő partneriskolák képviselői között.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium vendégei az olaszországi Instituto Technico Grazia Deledda, a baszkföldi Lauaizeta Ikastola BHI és a finnországi Lemin Koulukeskus iskolák pedagógusai és intézményvezetői voltak. Iskolánkat az intézményvezetőség mellett a magyar nyelv és irodalom szakos pedagógusok, valamint a fizikakatedrák pedagógusai képviselték. A szakmai, projekt-előkészítő tevékenység mellett az iskola történetét, jellegzetességeit is bemutattuk tanórákon és iskolakönyvtár-látogatáson, tánccsoportunk fellépésével, de a város kulturális, művészeti és történelmi nevezetességeinek megismertetésére is jutott idő.

Hírdetés

A megbeszélésen részletekbe menően kidolgoztuk a projekt főbb tevékenységeit. A projekt célja a kulturális kisebbségi identitástudat innovatív módon való megerősítése, összehangolva a környezetvédelmi és a természetvédelmi érzékenység és tudatosság fejlesztésével. A tevékenységek során a partneriskolák diákjai megismerkedhetnek az erdélyi magyar és székely, a baszk, a finn és a finnországi svéd, valamint az olasz és a griko közösségek hagyományaival és nyelvhasználati jellegzetességeivel, az európai uniós Nyílt Adat (Open Data) platformon keresztül pedig bekapcsolódhatnak az európai környezetvédelem adatgyűjtő, adatkezelő és adatelemző tevékenységbe is, különös figyelmet szentelve a helyi közösségek környezetvédelmi és természetvédelmi jellegzetességeinek megismerésére és megismertetésére.

A két évre tervezett projekt során körülbelül 100 diák és 30 pedagógus kapcsolódik be a különféle tevékenységekbe.

Jánó Enikő projektvezető, a Székely Mikó Kollégium tanára


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »