Idén valószínűleg Szlovákiában is megjelenik az ázsiai lódarázs

Idén valószínűleg Szlovákiában is megjelenik az ázsiai lódarázs

Nagyon valószínű, hogy hamarosan Szlovákia területén is felbukkan az ázsiai lódarázs, ezért az Állami Természetvédelemi Hivatal (ŠOP) a lakosság együttműködését kéri az invazív faj megfigyelésében.

A hivatal a honlapján tette közzé a felhívást azzal összefüggésben, hogy tavaly Magyarországon és Csehországban is hivatalosan megerősítették a faj megjelenését. Az ázsiai lódarázs valószínűleg a tengerjáró teherhajókkal jutott el Európába, először 2004-ben észlelték Dél-Franciaországban.

A faj gyorsan szaporodik és főleg folyóvizek mentén terjed el. Szlovákiában még nem igazolták a jelenlétét

– közölte a hivatal.

Hírdetés

Felbukkanását az Állami Természetvédelmi Hivatal honlapján lehet bejelenteni, ennek köszönhetően gyorsabban lehet hivatalosan igazolni a megtelepedését, és fellépni az elszaporodása ellen.

Az ázsiai lódarázs veszélyt jelent például a méhekre, nagy károkat tud okozni a méhészeteknek, és potenciális veszélyt jelent az allergiások számára. Házi méhekre és a nála kisebb testű rovarokra vadászik, emellett kárt tesz a gyümölcsösökben, mivel megrágja a termést.

Érdekesség, hogy két fészket épít, egy kisebben a királynő telel át, majd amikor kellő számú dolgozó kikel a petékből, felépítik a nagy fészket az egész kolónia számára. A fészket arról lehet beazonosítani, hogy a kirepülési nyílás az oldalán van, és nem alul, mint az itteni lódarazsak fészkénél

– közölték a természetvédők.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »