Idén negyvenhat újságírót gyilkoltak meg világszerte

Idén negyvenhat újságírót gyilkoltak meg világszerte

Idén 46 újságírót gyilkoltak meg, a fogvatartott sajtómunkások száma pedig 488-ra tehető, közülük hatvan nő – derült ki a Riporterek Határok Nélkül szervezet éves jelentéséből. 

A jelentés szerint decemberben 488 újságírót tartottak fogva, ami 20 százalékkal több az egy évvel korábbihoz képest, és a legmagasabb azóta, hogy a szervezet ilyen statisztikákat készít. További hatvanöt újságírót túszként tartanak fogva. A legtöbbjüket Kínában vették őrizetbe (127), őket követi Vietnám (43), Fehéroroszország (32) és Szaúd-Arábia (31). A szervezet főtitkára, Christophe Deloire szerint az önkényesen fogvatartottak magas száma három diktatórikus rendszernek köszönhető.

Hírdetés

Habár a negyvenhat meggyilkolt újságíró megdöbbentőnek tűnhet, húsz éve nem volt ilyen alacsony ez a szám, amit Deloire szerint a szíriai, iraki és egyéb fegyveres konfliktusok enyhülésének számlájára írhatunk, valamint a sajtószabadsággal foglalkozó szervezetek tevékenységének köszönhetünk. A Riporterek Határok Nélkül szerint a legveszélyesebb jelenleg Mexikó és Afganisztán.

(LB/TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »