Ideiglenesen kiköltöztetik egy orosz távol-keleti falu lakóit a LUNA-25 misszió rakétaindítása miatt

Ideiglenesen kiköltöztetik pénteken egy orosz távol-keleti falu lakóit a LUNA-25 Holdra szálló misszió rakétaindítása miatt, amihez hasonló fél évszázaddal ezelőtt, 1976-ban történt legutóbb – közölte hétfőn egy helyi tisztségviselő.

A Roszkoszmosz orosz állami űrügynökség tájékoztatása szerint a rakéta a Moszkvától 5450 kilométerre keletre található Vosztocsnij űrrepülőtérről startol.

Habarovszk régióban, az indítóhelytől délkeletre fekvő Sahtyinszkij település lakóit augusztus 11-én kora reggel evakuálják, mert a falu azon a területen fekszik, ahová a hordozórakéta kiégett hajtóművei a leválás után várhatóan zuhanni fognak.

Hírdetés

"Az Umalta, Uszamah, Lepikan, Tasztah, Szaganar folyók torkolata és a Bureja folyón lévő kompátkelő az előre jelzett (veszélyeztetett) zuhanási zónába esik" – közölte a Telegramon Alekszej Maszlov, a Habarovszki terület Verhnyebureinszkij körzetének vezetője. "Sahtyinszkij lakosait evakuálni fogják" – tette hozzá.

A Luna-25-öt egy Szojuz-2 Fregat hordozórakétával (gyorsítóblokkal) emelik magasba, és a Roszkozmosz szerint ez lesz az első olyan leszállóegység, amely a Hold déli pólusára érkezik. A küldetés fő célja a fékezett leszállási technológiák fejlesztése, a Hold belső szerkezetének vizsgálata és az erőforrások, köztük a víz felkutatása lesz.

A leszállóegység várhatóan egy évig fog üzemelni a Hold felszínén.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »