Huszonnyolc kiselsős kezdi a pozsonyi Duna utcai alapiskolában az új tanévet

Huszonnyolc kiselsős kezdi a pozsonyi Duna utcai alapiskolában az új tanévet

A várakozásoknak megfelelően alakult idén a beíratás Pozsonyban a Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnáziumban is. Az új tanévben huszonnyolc kiselsős ül be az első osztályos padsorokba.

„Ez azt jelenti, hogy két osztályt nyitunk idén is. Akkor is, ha kisebb az osztálylétszám, az első évfolyamban egyébként is fontos az egyéni bánásmód” – mondta Morvay Katalin, az iskola igazgatója.

Mint mondta, a 28 új elsőssel emelkedni fog egy kicsit az iskola tanulóinak az összlétszáma, mivel idén a ballagó kilencedikesek csak huszonegyen vannak.

„Évek óta hasonló a beiratkozók száma, hol 30, hol 28 vagy 29, így évek óta két első osztályt nyitunk” – mondta az igazgató asszony, hozzátéve, nemcsak Pozsonyból érkeznek hozzájuk a gyerekek, hanem vidékről is, több gyerek például a magyarországi Rajkáról, akiknek a szüleik korábban pozsonyiak voltak, csak időközben kiköltöztek Rajkára.

Hírdetés

Az iskola idén is tartott a leendő kiselsősöknek és a szüleiknek Sulilesőt áprilisban, de különböző közös programokat is az óvodásokkal.

A Sulilesőn különböző foglalkozásokat tartottunk a gyerekeknek, illetve elbeszélgettünk a szülőkkel is. Idén Lehocký Evelin speciális pedagógus tartott egy előadást az iskolaérettségről, a tanulási zavarokról és azok megelőzéséről, kezeléséről. Pék Judit, a módszertani bizottság vezetője pedig egy prezentációt az alsó tagozaton folyó tanításról, programokról, versenyekről, szakkörökről”

– ecsetelte az iskolaigazgató, hozzáfűzve, az előadásokat követőn az iskola vezetése a szülők részéről felmerülő kérdésekre válaszolt.

„A 2024/25-ös tanévben mi már az új reform kapcsán indítjuk az első osztályt. A tartalmi reform 2026-tól minden iskola számára kötelező lesz, de az iskolák már korábban beléphetnek a reformba, voltak, akik már tavaly eszerint indították a tanévet, nálunk a következő tanévben indul” – mondta Morvai Katalin, hozzátéve, megelőzte ezt egy mentorképzés a mentorközpontból és a NIVAM (Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézet) részéről egy innovációs képzés.

Most gyakorlatilag nagy vonalakban kidolgozzák az egész iskolára vonatkozó tartalmi reformot, illetve konkrétabb formában már az első ciklusra, tehát az első, második, harmadik évfolyamra vonatkozóan, hogy a 2024/25-ös tanévet már így indíthassák.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »