Húsvét előtti ármustra lehangoló eredménnyel

Húsvét előtti ármustra lehangoló eredménnyel

Összevetve a tavalyiakat az idei árakkal, a húsvéti bevásárlásunkért 7 euróval, közel 10 százalékkal többet fizetünk, mint egy éve. Az élelmiszerek árának emelkedése februárban jelentősen felgyorsult.

Ennek oka az élelmiszerek alapanyagainak és az energia árának világszerte tapasztalható drágulása, valamint a szállítási költségek növekedése, áll a 365.bank elemzője, Jana Glasová által kiadott sajtóközleményben.

„Összeállítottunk egy húsvéti bevásárlólistát azokról az élelmiszerekről, melyeket ilyenkor venni szoktunk. A listán szerepel péksütemény, gyümölcs, zöldség, hús, tejtermékek, a sütéshez szükséges alapanyagok, s a klasszikus húsvéti élelmiszerek, mint a tojás és a füstölt hús. Ma a felsoroltak megközelítőleg 76 euróba kerülnek, míg tavaly ilyenkor ugyanezért nem egész 69 eurót fizettünk. Idén tehát a húsvéti bevásárlásért 7 euróval, 10 százalékkal többet kell fizetnünk“ – közölte Glasová.

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 februárjában az elemzők árjegyzéket állítottak össze az alapvető élelmiszerekből, melyek árát összehasonlították a tavalyi év hasonló időszakának áraival. A legnagyobb mértékben a petrezselyem drágult 55 százalékkal, valamint az uborka csaknem 50 százalékkal.

Hírdetés

Több zöldségféle drágult 20–30 százalékkal, így a burgonya, paradicsom, paprika, sárgarépa, zeller és a káposzta. A zöldségek mellett az élelmiszerek közül a legnagyobb drágulás a növényi olajak, a liszt, a péksütemény és a tejtermékek tekintetében tapasztalható.

A tejtermékek közül a legnagyobb, 28 százalékos drágulást a vaj esetében tapasztalhatunk. De lényegesen, 15 százalékkal többet fizetünk a tejért, juhtúróért, tejfölért és a sajtért.
Ugyancsak drágább lett a hús is, a marhahús év közben 10–20 százalékkal drágult, és egytizedével többet fizetünk a baromfihúsért is. Az elemzők szerint még a disznóhúson spórolhatunk, ami 3–6 százalékkal olcsóbb, mint egy évvel korábban. Kevesebbe kerül az alma is, közel 6 százalékkal.

amihez hozzájárul az ukrajnai háború is. Ez két módon befolyásolja az árak alakulását, egyrészt az energia és a benzin drágulásával, ami hatással van az élelmiszerek árára. Másrészt a gabonafélék és a növényi olajak árának emelkedésével, mivel Oroszország és Ukrajna ezek legnagyobb előállítói közé tartozik. A világpiacon jelenleg a búza, kukorica és az étolaj árának gyors drágulása tapasztalható. Várható tehát, hogy ezek még többe fognak kerülni üzleteinkben“ – közölte Glasová.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »