Humanitárius katasztrófa van kialakulóban Kassán

Humanitárius katasztrófa van kialakulóban Kassán

A háborús menekültáradat miatt humanitárius katasztrófa van kialakulóban Kassán – jelentette ki kedden Jaroslav Polaček főpolgármester. Hozzátette, hogy megfelelő állami koordinációs csapat, hatékony támogatás, tájékoztatás és menedzselés híján a város már nem bírja a rá nehezedő nyomást.

„Kassán humanitárius katasztrófa van kialakulóban. Bár mindent megteszünk, ami csak az erőnkből telik, de csupán önkéntesekkel, mindennemű állami segítség nélkül már nem tudunk megbirkózni a helyzettel, nem fogunk tudni gondoskodni az újabb ukrajnai menekültekről, akik minden nap egyre nagyobb számban érkeznek a városunkba” – mondta Polaček a járási válságstáb ülése után, amelyen a szavai szerint nem oldódott meg semmi.

Polaček úgy fogalmazott, Kassa most olyan, mint egy tölcsér, amelyen keresztül menekültek tízezrei áramlanak az ukrán határról nyugatabbra. Bár sokan egyelőre ideiglenesen maradnak a városban, néhányan legalább egy éjszakát itt töltenek. A buszpályaudvar és a vasútállomás közelében, a Vörös Csillag (Červená hviezda) uszodában hotspotot alakított ki a város, ahol önkéntesek dolgoznak. Ez eredetileg 300 férőhelyes volt, de hétfőn (március 7.) 400 férőhelyesre bővítették a kapacitást. Eközben kedd este másfél óra alatt mintegy 500 menekült érkezett oda, amit előre nem lehetett tudni. Az elmúlt napokban körülbelül 1500 ember fordult meg itt.

Hírdetés

„Kassa önerőből hozta létre ezt a hotspotot, mert tisztában voltunk vele, hogy a vasútállomás nem alkalmas arra, hogy mindenkinek ott nyújtsunk segítséget, és ki kell mondanunk, egyszerűen nem vagyunk képesek tovább kezelni a helyzetet” – mondta Polaček.

Elmondta, hogy nem hivatalos információk szerint kedden este és éjszaka két, menekülteket szállító vonat érkezik Tiszacsernyőből (Čierna nad Tisou) Kassára, és a következő napokban is ez várható. A városnak azonban nincs információja arról, hányan érkeznek, mire lesz szükségük. „Nem tisztességes, hogy az állam nem tájékoztat bennünket, hogy senki nem kommunikál velünk, a válságstáb ülésein semmit sem tudunk meg, és senki nem ad utasításokat, nem hoz döntéseket” – mondta a főpolgármester. Hozzátette, a háborús menekültek megsegítése az állam feladata, és bár az önkormányzatok részt vesznek a munkában, nincs meg erre a pénzügyi fedezetük.

„Felszólítjuk az államot, hogy azonnal hozzon döntést és adjon utasításokat arra, mit kell tenni. Nincs információnk arról, hányan élnek a menedékjoggal, hányan akarnak itt maradni. Nincs tájékoztatás és nincsenek adatok. Enélkül, és támogatás nélkül nem tudjuk, hogyan tovább, milyen döntéseket hozzunk” – jelentette ki a polgármester.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »