Mecset lesz a Szent Anna-templomból

Mecset lesz a Szent Anna-templomból

Éppen most írta meg a Newsweek, hogy New York állam második legnagyobb városában, Buffalóban mecsetté alakítanak át egy katolikus templomot. A Szent Anna-templomot és a hozzá tartozó épületeket 250 ezer dollárért adták el, mert 2012 óta nagyrészt használaton kívül volt.

Kép: vasarnap.hu/facebook/Refuge of Sinners

Azt már évek óta tudjuk, hogy a mecsetek az iszlám hódítás bástyái. A helyi hatóságok Európa több országában is bezárattak már mecseteket azért, mert falaik között harcra, dzsihádra buzdították a muzulmánokat. Ilyen esetekben a helyi adakozásból valamint az Öböl-menti országok támogatásával épült imaházak néhány kerülettel odébb költöztek, általában egy másik vagy éppen csak más néven bejegyzett arab kulturális egyesület segítségével.

Ezt azért fontos előrebocsátani, mert ugyanez a folyamat vár azokra a keresztény templomokra és zsinagógákra, amelyek közül egyre többet adnak el a muzulmánoknak világszerte. A Quora szerint Londonban például a hugenotta kápolna, amelyből előbb Wesley-kápolna, majd a Brick Lane-i zsinagóga lett, mára már mecsetté változott. A bradfordi Clayton Heights metodista templom, amelynek története 1870-re nyúlik vissza, 2020 óta üresen állt, majd a helyi muszlim közösség megvásárolta és mecsetté alakította át. Északnyugat-Londonban ma már Wembley Central Mosque felirat díszeleg azon az épületen, amely korábban keresztény templom volt.

Hírdetés

Egy, a közelmúltban feltöltött videó szerint Kanadában több tucat templomot vásároltak meg Allah hívei, és alakítottak át mecsetté.
A Churchleadership.org pedig megírta, hogy az elmúlt évben körülbelül 4000 (!) templomot zártak be az Egyesült Államokban. Hogy közülük hányból lett mecset, azt nem tudjuk.

De éppen most írta meg a Newsweek, hogy New York állam második legnagyobb városában, Buffalóban mecsetté alakítanak át egy katolikus templomot. A Szent Anna-templomot és a hozzá tartozó épületeket 250 ezer dollárért adták el, mert 2012 óta nagyrészt használaton kívül volt a biztonságot veszélyeztető szerkezeti sérülései miatt. Az ingatlant a Buffalo Crescent Holding vette meg, majd eladta a Downtown Islamic Centernek. A templom eladása óriási visszhangot váltott ki a közösségi médiában, miután egy ismert katolikus pap, Ronald Vierling atya bejegyzései felhívták a figyelmet az eladásra. Az X-en található bejegyzést eddig közel 2 millióan nézték meg.

Ez szörnyű. Ismerek egy tucat katolikust, akik összefogtak volna, hogy megvásárolják az épületet ahelyett, hogy hagynák eladni… – írta egy hozzászóló.

A katolikus templomok eladása az iszlámnak, hogy azt mecsetté alakítsák, az istenkáromlás és az ostobaság határa! – írta valaki más.

Buffalóban nem a fenti eset volt az első. 2007-ben az egyházmegye 300 ezer dollárért eladta a Béke Királynője templomot a Buffalo Muszlim Társaságnak, amely az épületet Jami Masjiddé (mecsetté) alakította át. Mivel az iszlám tiltja az ember vagy élőlény ábrázolását a szakrális ikonográfiában, a muszlim önkéntesek minden katolikus falfestményt égszínkékre festettek, a szobrokat eltávolították az oltárról, és a templom hibátlan ólomüveg ablakait sima, matt üvegre cserélték. A főoltárt teljesen lebontották, helyette szőnyeggel borított olvasóteret alakítottak ki. Ma a Jami Masjidban török szőnyegek vannak padok helyett, és arab kalligráfia díszíti a gótikus zárójeleket. Az ima iránya megváltozott, így az imám az épület keleti fala mentén áll,


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »