Hrabko: Kínos helyzetbe kerülhetünk, ha a pápalátogatáskor nem enyhítik a korlátozásokat

Hrabko: Kínos helyzetbe kerülhetünk, ha a pápalátogatáskor nem enyhítik a korlátozásokat

Szlovákia súlyosan lejárathatja magát, ha a kormány nem változtat az eredeti határozatán, amely szerint csak oltott személyek vehetnek részt a Ferenc pápával való találkozókon a szeptemberi szlovákiai látogatása során.  Juraj Hrabko publicista nyilatkozta ezt a TASR TV -nek annak kapcsán, hogy eddig csak mintegy 33 ezer ember regisztrált az eseményre.

Ez a szám alacsony, és azt hiszem, több tényező együttesen fejti ki hatását

 – mondta. Szerinte,

egyrészt igaz, a szlovákokra jellemző, hogy mindent az utolsó pillanatra hagynak. Másrészt kiderült, hogy még a pápa tekintélye, a lehetőség, hogy láthassák őt, sem tudta rákényszeríteni a híveket oltásra.

Hrabko úgy gondolja, hogy a kormány végül megváltoztatja a szigorú határozatát.

Ha nem teszik meg, akkor súlyos presztízsveszteség érhet minket. Számomra elképzelhetetlen, hogy három nap alatt Szlovákiában kevesebben találkozzanak a pápával, mint három óra alatt Magyarországon

– húzta alá Hrabko. Szerinte,

tekintettel a pápa egészségi állapotára, valamint a járvány előre nem látható fejleményeire, az sem zárható ki teljesen, hogy a látogatásra végül nem kerül sor.

Hírdetés

Hrabko szerint helyes döntés volt, hogy a Krími Platform kijevi alakuló csúcstalálkozóján Szlovákiát Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök szinten képviselte.

A Krím annektálását mindig el kell ítélni, ez katonai lefoglalása volt egy idegen területnek. Pontosan azért, mert Ukrajna a szomszédunk, a miniszterelnöki szintű képviselet megfelelő volt 

– ezzel válaszolt a Smer-SD vezetője, Robert Fico kritikájára, aki szerint több más állam is a miniszterelnökinél alacsonyabb szinten képviseltette magát.

Hrabko szerint a Smer újbóli kísérlete a parlament rendkívüli ülésének összehívására Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter eltávolítása érdekében, természetes következménye annak, hogy az első javaslatukat a koalíció és a kormány elnöke obstrukcióval blokkolta, és Boris Kollár (Sme rodina) a kérdés megtárgyalását a parlament szeptemberi rendes ülésének idejére sorolta.

Ha a koalíció ily módon obstruál, az ellenzéknek nem marad más hátra, mint további, új javaslatokat benyújtani, míg az ülést meg nem tartják, hogy a kérdésben felszólalhassanak a parlamentben

 – mondta. Ugyanakkor arra számít, hogy ezt az ülést is elhalasztják.

Hrabko szerint szintén kevés az esélye a jóváhagyásra a Hlas kezdeményezésnek, amely az alkotmánymódosítás javaslatával akarja megváltoztatni az előrehozott választásokról szóló népszavazást. Úgy gondolja, hogy az Alkotmánybíróság döntése megfelel a koalíciós képviselőknek.

Amikor az Alkotmánybíróság betiltotta a népszavazást, azzal azt mondta a képviselőknek, hogy teljes négyéves ciklusra jogosultak, és a parlamentől senki sem küldheti el őket, hacsak nem döntenek másképp. És ki vágná le önként azt a tyúkot, amelyik havonta ötezer eurós fizetést hoz tojik?

– tette fel a kérdést Hrabko.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »