Hőségriadó után: Este érkezik az első zivatarhullám. Mutatjuk, mire kell számítani

Hőségriadó után: Este érkezik az első zivatarhullám. Mutatjuk, mire kell számítani

Ma országszerte nyári kánikula tombolt, a délnyugati járásokban másodfokú hőségriadót rendeltek el, az ország nagy részén sárgariasztás van vagy volt érvényben. Az este azonban gyökeresen megváltozik az idő, nyugat felől megállíthatatlanul nyomul felénk egy kiterjedt zivatarlánc. Az előrejelzés viharos erejű szelet, felhőszakadás, akár jégverést jósolnak.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet már vasárnap elsőfokú riasztást adott ki az Erdőháton 65 km/órás széllökések miatt. Valószínűleg, ez csak a kezdet.

Csehországban és Lengyelországban már elkezdődött a zivatarképződés, ott is jégverésre és felhőszakadásra számítanak, rövid időn belül akár 50 mm eső is hullhat.

A viharok zivatarláncba rendeződnek, és Morávia felől érkeznek majd meg a Kárpát-medencébe. A cseh meteorológiai szolgálat így Csehország nyugati felében rendelt el másodfokú viharriasztást – Prága környékén elsőfokú van érvényben, tőle nyugatra pedig nincs érvényben figyelmeztetés.

Az első viharok Szlovákia határát a koraesti órákban érhetik el, 18-19 óra magasságában. Elsősoban az Erdőház, a Vágmente és az északnyugati járások érintettek.

Hírdetés

Az iMeteo jóslata szerint bár a délnyugati járásokban is kialakulhatnak zivatarok, a betörő hidegfront a inkább északnyugaton érezteti majd hatását. Ez azt jelenti, hogy a Dunamenti-alföldön is előfordulhatnak zivatarok, de nem olyan intenzívek, mint amelyek majd az északnyugati régiókat fogjak telibe kapni.

Ettől függetlenül, az ország egész nyugati felében erőteljes, viharos erejű szél várható, legalább 60 km/órás, de akár 100 km/órás széllökésekkel.

Van azonban egy másik lehetőség is. Eszerint a nyugatról érkezet zivatarlánc az ország egész nyugati felében viharokat fog okozni, és csak hétfő reggel veszíti el az erejét, valahol Közép-Szlovákia felett. Ebben az esetben a magyarlakta járások sem ússzák meg mennydörgések nélkül.

Bármelyik forgatókönyv is valósul meg, a jövő hét elején enyhülés, sőt, lehűlés jön, esővel. Keddre például már csak 21-24 fokot jósol a déli járásokra a meteorológiai szolgálat.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »